Stedendriehoek

Eerbetoon aan oud-premier Piet de Jong

Komende zomer plaatst gemeente Apeldoorn een bankje op het Prins Hendrikplein, als eerbetoon aan de in Apeldoorn geboren oud-premier Piet de Jong (1915-2016).

Het bankje komt in de ronding voor het elektriciteitskastje te staan. Om het bankje worden planten, bloemen en een heg geplaatst, uiteraard passend bij de huidige uitstraling van het pleintje.

Piet de Jong (zie foto) werd op 3 april 1915 geboren in Apeldoorn en maakte een indrukwekkende carrière door. Zo heeft hij in de periode van 1959 tot 1971 diverse functies bekleed: Minister van Defensie, Minister van Algemene Zaken en Minister-president. Wethouder Maarten van Vierssen: “Dit is natuurlijk een uitzonderlijke prestatie en we vinden het belangrijk om personen die zo’n belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Apeldoorn zijn – en in dit geval zelfs het hele land – een plek te geven in ons collectieve geheugen.”

Apeldoornse traditie

Met aanleg van het bankje komen twee zaken samen: de herinnering aan Piet de Jong in ere houden en de wens om het elektriciteitskastje mooi op te laten gaan in het groen van het Prins Hendrikplein om daarmee het plein ‘af te maken’. In Apeldoorn zijn overigens meerdere herinneringsbankjes te vinden, bijvoorbeeld in het Wilhelminapark (Burgemeester Tutein Nolthenius) en aan de Generaal van Heutszlaan (wethouder Van Wijhe). Daarmee past dit bankje ook in een Apeldoornse traditie.

De locatie van het bankje is niet willekeurig gekozen. Piet de Jong heeft in zijn jonge jaren op de KSG – de toenmalige Koninklijke HBS – zijn opleiding genoten. Daarom omarmt de KSG de komst van het bankje en zal de KSG met leerlingen een rol willen spelen in het netjes houden van het bankje.

Deze zomer is het vijf jaar geleden dat Piet de Jong overleed. Van Vierssen: “We zouden het een passend moment vinden om op dat moment het herinneringsbankje samen met zijn familie, leerlingen van de KSG en omwonenden met elkaar officieel in gebruik te nemen. Ervan uitgaande dat dat hopelijk weer kan en mag in de zomer van 2021.”