Stedendriehoek

Een verleidster met een bite

APELDOORN – Tijdens een NAVO-oefening in Medicine Hat (Canada) leerde de Apeldoornse bierbrouwer Richard Pool zijn Canadese collega Mike kennen. Ze raakten aan de praat en besloten samen een ‘nieuw biertje’ te maken. Het resultaat: de Verleidster (The Temptress). Een bier met een verleidelijk hoog alcoholpercentage, een zoete geur en bittere smaak.

In juli ging Richard voor zijn werk bij Defensie een maand naar Canada. “Op internet ging ik op zoek naar bierbrouwerijen in de buurt, zodat ik daarheen kon in mijn vrije tijd”, vertelt de sergeant-majoor en bierbrouwer van Puik Bieren. “Samen met mijn collega Wouter ging ik naar de eerste bierbrouwerij: Medicine Hat Brewery. Ze hadden prima bier, maar niets ‘wicked’.” De week erop ging hij naar Hell’s Basement, waar Richard overdonderd werd. “De bar zag er supernetjes en luxe uit. Het bier was goed, rijk en hoppig van smaak.” De Apeldoorner wilde de bierbrouwer persoonlijk complimenteren. “We hadden meteen een klik. Binnen no-time stond ik in de brouwerij met vijf glazen bier uit verschillende lagertanks in mijn handen. Ik mocht alles proeven.”

Tussen de trainingen door ging Richard regelmatig naar Hell’s Basement. “Richard en ik hebben beiden een waardering voor smaakvol bier dat hoog in alcoholpercentage is”, legt Canadees Mike uit. “Zijn enthousiasme is besmettelijk en daarom besloten we te praten over een gezamenlijk recept voor onze brouwerijen in Canada en Nederland.” Het brainstormen kon beginnen. “De Verleidster is een vol, moutig bier met stevige body en een vernuftige hopsensatie. De smaak bestaat uit rozijnen, pruimen, vijgen en steranijs voor een zijdezacht mondgevoel. Het is verleidelijk hoog in alcoholpercentage zonder dit te merken. Een echt donkerrode duivelse dame in vermomming.”

Saamhorigheid
Het bijzondere van bier is dat het mensen samenbrengt, meent Mike. “Bier zorgt voor een gesprek en voor sociale betrokkenheid. In Canada zijn ambachtelijke bierbrouwerijen een sociaal middelpunt in de gemeenschap. Het lokale karakter van ambachtelijk bier helpt een gemeenschap te verbinden.” Ook Richard ziet deze bijzondere saamhorigheid. Na een oefening met verschillende nationaliteiten in soms extreme omstandigheden is het goed om even op een sociaal level bij elkaar te komen. Een goed en mooi bier helpt hierbij (ongeacht rangen en standen).

De unieke, lange-afstandssamenwerking tussen Puik Bieren Apeldoorn en de Canadese brouwerij heeft laten zien dat goed bier verbroedert. Inmiddels is de Verleidster (The Temptress) een hoog gewaardeerd bier in verschillende bier rates en apps, met vanuit Canada en Nederland enorm leuke en positieve reacties. Richard: “Een gaaf bier met een goed verhaal!”