Stedendriehoek

Een tweede leven voor gevonden voorwerpen bij RRReis

In de waan van de dag laten reizigers regelmatig spullen in de bus liggen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als die spullen niet worden opgehaald? Vervoersmaatschappij RRReis heeft daar een oplossing voor gevonden. Het gevonden voorwerp krijgt namelijk een tweede leven. Wel zo duurzaam!

Of reizigers nou haastig, goed uitgerust of buiten adem de bus pakken, regelmatig blijven er spullen in de voertuigen liggen. RRReis probeert de spullen die na drie maanden nog niet zijn opgehaald, zoveel mogelijk een tweede leven te geven. En dat komt vaker voor dan je denkt. Zo zijn er vorig jaar zo’n 8.000 gevonden voorwerpen geregistreerd. Het gaat voornamelijk om kleding, brillen en paraplu’s, maar ook telefoons en zelfs laptops worden in de bussen gevonden. Gelukkig wordt gemiddeld 40% van de gevonden voorwerpen weer opgehaald door de rechtmatige eigenaar.

Goede doelen

Meer dan de helft van de gevonden voorwerpen blijft echter liggen. Veel van deze voorwerpen zijn nog in goede staat en RRReis vindt het zonde om ze te laten verdwijnen in de prullenbak. Daarom is het vervoerbedrijf op zoek gegaan naar mogelijkheden voor een tweede leven en zijn er samenwerkingen met goede doelen tot stand gekomen. Zo gaan in de regio IJssel-Vecht gevonden telefoons naar Stichting Opkikker. Zij leveren deze mobieltjes in bij Eeko. Het geld dat hiermee wordt opgehaald wordt gebruikt om Opkikkerdagen te organiseren voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Voorwerpen zoals tassen, kleding en andere spullen gaan naar het Leger des Heils. Deze spullen geven zij weg aan mensen in nood of verkopen ze, bijvoorbeeld in de ReShare Store. De opbrengst komt volledig ten goede aan het hulpaanbod. Gevonden brillen leveren we in bij Pearle om zo het project van Ophthalmology Worldwide in Congo te steunen.

Campagne

Via een online en offline campagne laat RRReis zien hoe zij omgaat met voorwerpen die niet worden opgehaald. Contentmarketingbureau Crowdmedia is verantwoordelijk voor het bedenken, het ontwikkelen en het uitvoeren van deze campagne, die bestaat uit video-advertenties op Facebook en een meeneem-actie. In een aantal bussen wordt er een tasje of paraplu neergelegd met daaraan een kaartje: Yes, je hebt me gevonden! Neem jij mij mee naar huis? Op de achterkant staat een korte uitleg over hoe RRReis omgaat met gevonden voorwerpen. Niet zomaar de prullenbak in, maar kijken wat nog hergebruikt kan worden. Dat past bij een duurzame bedrijfsvoering.

Ben je iets verloren in de bus?

Ben je iets verloren in de bus? Ga dan naar www.RRReis.nl/gevondenvoorwerpen of kom langs bij onze servicewinkel op station Apeldoorn centrum. Haal je het niet op? Weet dan dat jouw tas, bril of paraplu niet in de prullenbak belandt, maar een tweede leven krijgt.