Stedendriehoek

‘Een stad zonder kunst is dood’

APELDOORN – Bij binnenkomst valt meteen de reusachtige gele papieren cactus op, bijna twee meter hoog en gecreëerd door kunstenaar Ferry Staverman. Het is het meest opvallende kunstwerk van de expositie ‘Papier in beweging’, die nog tot en met donderdag 2 november te bezichtigen is in de galerie Studio28 aan de Stationsstraat 28 in Apeldoorn.

Deze kunstgalerie begon eind 2014 op de plek waar voorheen een seksvideotheek was gevestigd. De galerie op een dynamische locatie trekt jaarlijks rond de drieduizend kunstliefhebbers, maar vreemd genoeg is liefst tachtig procent van hen afkomstig van buiten Apeldoorn. “Veel Apeldoorners weten kennelijk nog niet van ons bestaan af en daar mag best verandering in komen”, vertelt een woordvoerder.
De tentoonstellingen in Studio28 lopen doorgaans een volle maand; soms zijn er twee per maand, want niet elke expositie trekt natuurlijk evenveel bezoekers. Potentiële exposanten staan sowieso te springen om er hun kunst te komen tonen. “De belangstelling is overweldigend en de kunstenaars melden zich ook vanuit het hele land.”
“Natuurlijk, ik vind het werk van de ene kunstenaar ook mooier dan die van een ander, zoals iedereen. Maar het gaat mij bij het inrichten van exposities ook om de variatie. Hier worden werken tentoongesteld van professionals en prima amateurs. En ik schuw ook de controversiëlere kunstwerken niet, zoals eind vorig jaar de erotisch getinte foto’s van kunstenares Lilith, onder de noemer ‘This is not a peepshow’.” Bijzonder trots is de woordvoerder op het bezoek van de eerder dit jaar overleden Amsterdamse kunstschilder Herman Gordijn. “Hij heeft hier liefst tweeënhalf uur doorgebracht en was onder de indruk van de exposities. Dat betekent enorm veel voor me.”
Zoals gezegd, Studio28 mag jaarlijks rekenen op ongeveer drieduizend bezoekers. “Een teken dat we hier alweer drie jaar op de goede weg zijn. Inmiddels hebben we 38 tentoonstellingen achter de rug en we kunnen, gelet op het aantal aanmeldingen, nog tijdenlang vooruit. Momenteel loopt hier nog de expositie ‘Papier in beweging’, die duurt tot en met donderdag 2 november. Daarna, van 5 tot en met 30 november, komt een groep kunstenaars uit het zuiden van ons land hier exposeren onder de titel ‘Love of the Siblings’.
De galerie streeft geen commerciële doeleinden na; men wil vooral het publiek laten kennismaken met de enorme veelzijdigheid in kunst en de beoefenaars ervan. “Beschouw het maar als de clichématige uit de hand gelopen hobby. We zitten hier hoofdzakelijk omdat we van mening zijn dat de kunst in Apeldoorn altijd (zichtbaar) moet blijven. Want een stad zonder kunst is dood.”
Openingstijden van de expositie zijn: donderdag van 13.00 tot 17.30 uur, zaterdag van 13.00 tot 17.30 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, zie de website www.studio-28.nl