Stedendriehoek

‘Een slimme stad, zo doe je dat’

Wethouder Wim Willems (Foto: Rob Voss)

Digitalisering en technologisering veranderen de komende jaren regio’s, steden en dorpen in de hele wereld en dus ook in Nederland. Om deze transitie handen en voeten te geven, ondertekenden 51 partijen de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’. Ook Wim Willems (zie foto), wethouder Smart City, ondertekende de deal. De komende twee jaar pakken de partners twaalf complexe vraagstukken op om de Smart City verder te brengen.

Door internet en technologische toepassingen kunnen steeds meer objecten en hun gebruikers met elkaar communiceren. Dat biedt veel kansen maar brengt ook risico’s met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en democratie. Om kansen te benutten en risico’s te vermijden, worden in deze City Deal goede afspraken gemaakt en nieuwe werkwijzen ontwikkeld. Er worden tenminste twaalf nieuwe instrumenten ontwikkeld, met als doel om processen te veranderen waarmee regio’s, steden en dorpen worden ontworpen, ingericht, beheerd en bestuurd. De instrumenten zijn haalbaar, schaalbaar en deelbaar, zodat ook andere steden ze kunnen benutten.

Wim Willems, voorzitter van de bestuurlijke themagroep Smart City van de G40 en wethouder in Apeldoorn, is enthousiast over de City Deal: “Als gemeenten optimaal willen profiteren van de kansen die digitalisering biedt, moeten ze samenwerken en niet allemaal zelf het wiel uitvinden. De City Deal biedt daartoe alle gelegenheid.” De City Deal sluit ook goed aan bij de ambities van Smart City Apeldoorn. De City Deal maakt het namelijk mogelijk burgers, instellingen en bedrijven zelf aan het roer te zetten bij het vergroten van de kwaliteit van leven door digitale innovatie. “Burgerparticipatie is belangrijk, zeker ook in een Smart City. Ik ben blij dat de City Deal hier ook aandacht voor heeft.”