Stedendriehoek

Kleur brengen in bestaan Roma’s

APELDOORN – De Apeldoornse stichting New Day Impact (NDI) verzorgt op zaterdag 2 december een bijzondere gala-avond in Theater Orpheus, met als thema ‘Colour the World’. Het wordt een afwisselende avond met onder meer een diner, veel muziek, entertainment en een geweldige show van de internationale studentenorganisatie Up with People. De opbrengst van deze avond is bestemd voor het Project River Shore in Albanië, een onderwijsproject voor Egyptische Romavrouwen en -kinderen. Hiermee wil de stichting ‘kleur’ brengen in deze wereld, een verschil maken. De avond begint om 17.00 uur met een diner voor genodigden. Om 20.30 uur is het optreden van Up with People waar iedereen welkom is. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar.

De businesspartners van de Apeldoornse stichting New Day Impact (NDI) zijn vol lof over het Benefietgala dat zaterdag 2 december zijn beslag krijgt in Orpheus met een show van Up with People. Sommigen van hen zijn ook in Albanië of Kosovo geweest en hebben met eigen ogen kunnen zien dat de opbrengst van het gala straks uitermate goed terecht komt.

New Day Impact is heel blij met een team van elf geweldige NDI Business Partners. Een prachtige club ondernemers bij wie maatschappelijk bewust ondernemen hoog in het vaandel staat. Betrokken partners die New Day Impact structureel op allerlei manieren ondersteunen.

Fred Schotpoort is directeur van Schotpoort Logistics Eerbeek bv. Hij kent Paul de Lange, voorzitter van de stichting NDI, al zo’n veertig jaar. “Zowel privé als zakelijk. Vanuit mijn bedrijf steun ik diverse goede doelen, maar toen ik zeven jaar geleden met Paul te spreken kwam over NDI, en ik de aangename sfeer opsnoof die daar heerste, wist ik dat ik hier actief mijn steun aan moest geven.” Al in de beginjaren van NDI ging Schotpoort mee op reis naar de landen waar de armoede nog intens is. “Ik zag er incest, slechte leefomstandigheden, maar ook alle goede dingen die de stichting daar realiseerde. Haar activiteiten waren tastbaar. Ik ben ook in gesprek gegaan met de bevolking daar en werd geraakt door de enorme gedrevenheid van de mensen om ondanks alles nog iets van hun leven te maken.”

Marianne van Veldhuizen heeft per 1 november na 6,5 jaar afscheid genomen als directeur van de stichting New Day Impact. Zij is in deze functie opgevolgd door Marijke Veldhoen, maar blijft als bestuurslid nauw betrokken bij NDI: “Vijf à zes keer per jaar bezoeken we met een groep vrijwilligers de projecten die we er hebben opgestart. De relaties die we in deze jaren hebben opgebouwd met contactpersonen ter plaatse, zijn voor ons bijzonder waardevol.” Projecten hoeven overigens niet per se heel omvangrijk te zijn om het verschil te maken, legt Marianne uit. “Als je een familie bijvoorbeeld een koe schenkt, kan die de economische situatie al een flinke boost geven. Zo’n dier helpt een familie in het eigen levensonderhoud te voorzien en is voor hen een geweldig cadeau. Laat staan als ze een heel huis krijgen!” Want ja, Marianne heeft daadwerkelijk meegemaakt dat een vrouw in Gjakova in Kosovo letterlijk flauw viel toen ze de sleutels van een nieuwe woning kreeg aangeboden.

Een kerk, een dorpshuis, de stichting New Day Impact heeft door de jaren heen al diverse prachtige resultaten geboekt in Albanië en Kosovo. “Onze organisatie voor ontwikkelingssamenwerking werkt vanuit een christelijke identiteit. De stichting ontwikkelt structureel en duurzaam op het gebied van zorg, welzijn of educatie”, vertelt voorzitter Paul de Lange. “De opbrengst van de benefietavond op zaterdag 2 december gaat naar River Shore, een Egyptische Roma Community in Tirana, Albanië. Deze community wordt gezien als een tweederangs gemeenschap. Met weinig interesse in onderwijs is deze groep vatbaar voor sociale, gezondheids- en economische problemen. Vrouwen en kinderen zijn hiervan de grootste slachtoffers. Ons event gaat bijdragen aan de bouw van een communitycenter voor onderwijsprogramma’s.”

Berny Plas, directeur van Bark Verpakkingen en Bark Innovations, is nog niet op locatie geweest in Albanië en Kosovo, maar twijfelde geen moment om zich achter de stichting New Day Impact te scharen. “Wij hebben als bedrijf de verplichting om iets terug te geven aan de maatschappij, vind ik. Met ons sponsorbudget zijn wij lokaal, nationaal en internationaal betrokken. Zo zijn we hoofdsponsor van voetbalvereniging Robur et Velocitas, steunen wij een Foster Parents-kindje in Kenia en hebben we onder meer een school laten bouwen in Angola. Daarom begrijp ik ook zo goed wat de stichting NDI beweegt en weet ik ook vanuit eigen ervaring wat er nodig is om in een achtergebleven gebied mee te werken aan verbetering van de leefomstandigheden. Ik hoop op een schitterende opbrengst, zaterdag!”

Het Benefietgala Colour the World op 2 december belooft een avond te worden vol verrassingen met een wervelende show van Up with People. Allemaal om meer kleur te brengen in het leven van mensen voor wie de dagelijkse realiteit grauw en kleurloos is. De laatste kaarten voor de benefietvoorstelling zijn nog steeds verkrijgbaar via de website www.upwithpeople.org/apeldoorn. Voor vragen of meer informatie kan contact opgenomen worden met Marijke Veldhoen, telefoon 06-51024213 of e-mail info@newday-impact.nl. Kijk ook op www.newday-impact.nl.

 

De NDI Business Partners zijn:

Schotpoort Logistics BV – Fred Schotpoort

Bark Verpakkingen BV – Berny Plas

Harbers Trucks – Maarten Harbers

Laurel Holding – Truus en Arjen Sietsma (niet op de foto)

Westerink & Partners – René Westerink

De Intrapec Groep BV – Paul de Lange

Buvaplan – Gert-Jan Haandrikman (niet op de foto)

Caliber BV – Jeroen Scholten

Redon Bouw – Reinier Gieteling

Keus Schoonmaak – Jeroen Keus

Klein Optiek – Johannes Veldhoen