Stedendriehoek
APELDOORN – In opdracht van de gemeente Apeldoorn en in samenwerking met vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap realiseerde CODA ‘Een geschiedenis van Joods Apeldoorn – een gids langs Joods erfgoed in Apeldoorn van de 18de tot in de 21ste eeuw’. Deze publicatie geeft een historische context en schetst een beeld van relevante plekken, personen en gebeurtenissen.
Het boek werd vorige week gepresenteerd door burgemeester Ton Heerts, CODA-directeur Carin Reinders en CODA-archivaris en historicus Stefan Rutten. David Levie ontving het eerste exemplaar uit handen van de burgemeester.
Een geschiedenis van Joods Apeldoorn biedt een rijk geïllustreerd overzicht van en is een kennismaking met Joods Apeldoorn: van de Joodse gemeenschap zoals die zich rond 1800 in het toenmalig dorp Apeldoorn vestigde en gaandeweg een vertrouwd deel van het lokale leven ging uitmaken, tot de vestiging van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Het Apeldoornsche Bosch was vanaf 1909 de grootste Joodse instelling in Nederland die ook van grote invloed was op de Joodse gemeenschap in Apeldoorn en elders. De Shoah is zonder twijfel de meest ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Joods Apeldoorn, maar ook de periode daarvoor en daarna komen in deze uitgave aan de orde.
Naast de geschiedenis van de Joodse gemeenschap en Het Apeldoornsche Bosch kent Apeldoorn in de oorlogsjaren ook een ‘beladen’ geschiedenis. Van 1943 tot het einde van de oorlog was Apeldoorn het bestuurlijk hart van bezet Nederland. Dat is geen verhaal van de Apeldoornse Joodse gemeenschap, maar wel een gegeven dat die gemeenschap immense schade toegebracht heeft. Aan die beladen geschiedenis van Apeldoorn is een apart hoofdstuk gewijd.
Een geschiedenis van Joods Apeldoorn – een gids langs Joods erfgoed in Apeldoorn van de 18de tot in de 21ste eeuw (in opdracht van de gemeente Apeldoorn), onderzoek en tekst: archivaris en historicus Stefan Rutten (CODA), eindredactie: Eva Schaap (CODA), vormgeving: Degen en Leideritz, ISBN: 97890808132306. Het boek is te koop in CODA Winkel en te bestellen door een mail te sturen naar pr@coda-apeldoorn.nl. Meer informatie op: www.apeldoornschebosch.nl/uitgave-joods-erfgoed