Stedendriehoek

Een boom snoeien doe je gewoon zelf!

Wanneer je een boom in je tuin hebt staan, kan het noodzakelijk zijn om deze te snoeien. Het snoeien van een boom zorgt ervoor dat deze gezond blijft en een mooie vorm behoudt. Veel mensen denken dat het snoeien van een boom een lastige klus is en laten het daarom liever over aan een professionele boomverzorger. Echter, met de juiste kennis en gereedschap is het snoeien van een boom helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel laten we zien hoe je zelf een abrikozenboom kunt snoeien.

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je een abrikozenboom moet snoeien. Dit kun je het beste doen in de winter, als de boom in rust is. Snoei de boom niet als het vriest, maar kies een dag uit waarop het niet te koud is en de boom niet bevroren is. Een ander moment om te snoeien is in de zomer, na de oogst. Op deze manier kun je de boom verjongen en zorgen dat deze in het volgende seizoen weer volop vruchten geeft.

Bij het snoeien van abrikozenbomen is het belangrijk om te weten dat deze fruitboom op tweejarig hout bloeit. Dit betekent dat de vruchten groeien aan takken die het jaar ervoor zijn gegroeid. Het is daarom belangrijk om de takken van de boom niet te kort te snoeien. Knip alleen de takken weg die beschadigd zijn of in de weg zitten. Verwijder ook alle takken die naar binnen groeien en takken die elkaar kruisen. Op deze manier krijgt de boom voldoende licht en lucht, waardoor deze gezond blijft.

Een ander belangrijk punt bij het snoeien van een abrikozenboom is het voorkomen van ziektes. Het is daarom belangrijk om de snoeischaar na elke snoeibeurt schoon te maken. Dit kun je doen door de schaar af te vegen met een doekje met wat alcohol erop. Op deze manier voorkom je dat eventuele ziektekiemen zich verspreiden.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat niet elke boom op dezelfde manier gesnoeid moet worden. Het snoeien van een abrikozenboom vereist bijvoorbeeld een andere aanpak dan het snoeien van een appelboom. Het is daarom altijd verstandig om je goed te informeren voordat je aan de slag gaat. Er zijn verschillende boeken en websites beschikbaar waar je informatie kunt vinden over het snoeien van fruitbomen.

Al met al is het snoeien van een boom niet zo moeilijk als het lijkt. Met de juiste kennis en gereedschap kun je zelf aan de slag en zorgen dat jouw abrikozenboom gezond blijft en mooie vruchten geeft. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van een mooie en gezonde boom in je tuin!