Stedendriehoek

Economie in bijna alle regio’s boven niveau van voor coronacrisis

De omvang van de economie is in het derde kwartaal 2021 in bijna alle regio’s groter dan twee jaar geleden, voor corona. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2019 was in 49 regio’s de economie groter en in één regio vergelijkbaar. De totale Nederlandse economie was 2,3 procent groter dan twee jaar geleden. Dit meldt het CBS.

In de twee regio’s die economisch nog niet op het niveau van voor corona zijn, Overig Groningen en Haarlemmermeer, was in Haarlemmermeer het verschil het grootst. De economie in deze regio was ongeveer 9 procent kleiner dan in het derde kwartaal van 2019. Dit hangt samen met de luchtvaart en de daaraan gerelateerde dienstverlening; deze bedrijfstakken zijn flink door de coronacrisis getroffen en hebben in deze regio een groot aandeel in de economie.

Industrie draagt in meerdere regio’s bij aan herstel
In de overige regio’s is de omvang van de economie groter dan twee jaar geleden. In de meeste regio’s bedraagt het verschil ongeveer 3 procent. De regio’s IJmond en Zeeuws-Vlaanderen behoren tot de grootste groeiers, met ongeveer 7 procent ten opzichte van twee jaar eerder. In deze regio’s droeg met name de industrie bij aan deze groei.

Beeld: CBS/Hollandse Hoogte/Rob Voss