Stedendriehoek

Duurzaamheid: niet praten maar doen

APELDOORN – Files, overvolle treinen, steeds bredere snelwegen, overvolle supermarkten, bergen afval, plastic in de oceanen, smeltende poolkappen, uitsterven van vele diersoorten en dat allemaal in een heel rap tempo. “Door de toegenomen welvaart in de wereld, ook de welvaart in Nederland, is de schatting dat we in 2050 vier aardes nodig hebben. We hebben er echter maar eentje. Daarom is het tijd voor actie, ook in Apeldoorn!”

Om extra aandacht te vragen voor het behoud van onze aarde, wordt in Apeldoorn op dinsdag 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid gevierd.  “Je anders gedragen, andere keuzes maken, ieder moment opnieuw… wat een verschil zou dat maken! Als je om je heen kijkt, zie je dat duurzaamheid heel dichtbij is. Op heel veel plekken is er een keuze voor een duurzamer alternatief. Dat laten vele ondernemers, scholen en organisaties deze dag zien.”

Zo viert Kringloopwinkel Foenix het 35-jarig bestaan met een congres over de circulaire samenleving, lanceert Energiecoöperatie deA een nieuwe fietsroute langs plekken waar duurzame energie wordt opgewekt en geeft Taskforce Zonne-energie van de gemeente Apeldoorn ’s avonds voorlichting over zonnepanelen. Diverse lokale ondernemers organiseren creatieve workshops en proeverijen. Ook scholen doen mee met de Nationale Voorleesactie en de Energie Battle. Een overzicht van alle activiteiten vindt men op www.duurzaam-apeldoorn.nl en via Facebook www.facebook.com/DuurzaamApeldoorn.nl 

Stichting Urgenda organiseert jaarlijks op 10 oktober landelijk de Dag van de Duurzaamheid. Het doel van deze dag is om duurzaamheid op een positieve manier onder de aandacht te brengen. In het hele land haken organisatieteams aan met evenementen die volledig in het teken staan van duurzaamheid, veelal met een eigen thema. Ook in Apeldoorn is een team van vrijwilligers actief. “Wil jij ook een leuke, duurzame activiteit organiseren op de Dag van de Duurzaamheid? Aanmelden kan nog via e-mail dvdd.apeldoorn@gmail.com! Hoe meer deelnemers, hoe meer impact!”