Stedendriehoek

Duurzaam genieten van de mooiste films in uniek decor

APELDOORN – Prachtige films, op een doek van 20 x 10 meter, en ook nog eens in een op en top duurzaam decor. Met het Vue Openlucht Filmfestival kan werkelijk iedereen alleen maar dik tevreden zijn. Namens het organiserende Accres – in samenwerking met Vue – zijn Judith Rijpstra (adviseur marketing & communicatie) en Luc Timmen, manager Stadspark Berg & Bos, dat alvast wel. “Na twee jaar verplichte coronastilte zijn wij ontzettend blij dat het weer kan en we merken dat de inwoners van Apeldoorn ook weer staan te popelen om te genieten van het fraaie filmaanbod op de mooiste plek van Nederland.”

Van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 augustus kunnen filmliefhebbers in een unieke setting aanschuiven voor een film naar keuze op het grootste openluchtscherm van Europa. Kaarten voor het Vue Openlucht Filmfestival zijn te koop via de website www.vuecinemas.nl/vueopenluchtfilmfestival.

Hardlopers
“De kaartverkoop loopt al goed, maar de horrorfilm Orphan: First Kill (zie scènefoto, red.) kan nog wel wat extra aandacht gebruiken”, knikt Rijpstra. “Hardlopers zijn, zoals verwacht ook, Top Gun: Maverick en Elvis, alsook de allereerste Harry Potter-film: Harry Potter en de Steen der Wijzen. We vinden het leuk om een dergelijke klassieker – twintig jaar na de release – opnieuw voor het voetlicht te brengen, in zo’n uniek decor. De film die we tijdens Ladies Night draaien, Hart op de Juiste Plek, is meteen een voorpremière, want de dag erna gaat hij pas officieel de bioscopen in. Met actiefilms, een kinderfilm, humor en horror hebben we voor ieder wat wils.”
Er is ruimte voor 1500 bezoekers per avond, met 1000 zitplekken in de buitenlucht en een overdekte tribune met 500 zitplaatsen. Parkeergelegenheid is er ook voldoende, vertelt Luc Timmen. “We kunnen er 1300 auto’s kwijt, maar in het kader van duurzaamheid zou het mooi zijn als zeker de inwoners van Apeldoorn zoveel mogelijk op de fiets komen.” Voor de editie van 2022 en ook voor de volgende edities speelt duurzaamheid immers een steeds grotere rol. “We willen het filmfestival toekomstbestendig maken en daarvoor hebben we al flinke maatregelen genomen. Zo draait de stroomvoorziening volledig op de aggregaten van Bredenoord, waardoor we stikstofvrij en CO2-neutraal kunnen werken. Stadspark Berg & Bos is een Natura 2000-gebied en dus dienen we ons aan de geldende milieuregels te houden.”

Klantbeleving
Maar niet alleen een duurzaam festival is leidend, ook wil het team van Accres de klantbeleving verbeteren. “In dat kader zijn we een samenwerking aangegaan met Hogeschool Saxion; acht studenten hebben hun licht laten schijnen over thema’s als hospitality, de gastvrijheid dus, en hoe we de looproute vanaf de parkeerplaats naar de festivalweide aantrekkelijker kunnen maken. Daar doen we ook weer ons voordeel mee.” Inmiddels zijn al liefst 35 lokale organisaties verbonden aan het Vue Openlucht Filmfestival. “Zij sponsoren ons met financiële middelen of ook facilitair.”
Timmen is elke filmavond met een crew van acht man aan het werk om alles in goede banen te leiden. “Dat gaat van ontvangst tot aan het rijden van de golfkar voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast loopt er nog horecapersoneel en EHBO, dus een heel team al die negen avonden.” Judith Rijpstra fungeert namens Accres als gastvrouw en aanspreekpunt. Ze kijkt reikhalzend uit naar de 12de augustus, wanneer het filmfestival eindelijk weer van start gaat. “Het lééft in Apeldoorn; de mensen hebben er zin in, dat merken we aan alles, ook op de sociale media. Nu nog hopen op mooi weer, want hoe goed je alles ook organiseert, daar valt of staat een openlucht filmfestival natuurlijk wel mee…”

Programma
Vrijdag 12 augustus – Jurassic World: Dominion; zaterdag 13 augustus – Thor: Love and Thunder; zondag 14 augustus – Minions: The Rise of Gru (OV); maandag 15 augustus – Harry Potter 1; dinsdag 16 augustus – Bon Bini Holland 3; woensdag 17 augustus – Hart op de Juiste Plek (Ladies Night); donderdag 18 augustus – Orphan: First Kill; vrijdag 19 augustus – Top Gun: Maverick; zaterdag 20 augustus – Elvis.