Stedendriehoek

Duofietsen met een maatje

Het bestuur van Stichting Fietsmaatjes Apeldoorn en Omstreken na het passeren van de akte. Van links naar rechts: Stephan de Ru, Bert-Jan Bonhof, Peter de Vries, Marijke Booijink, Ed van Leeuwen, Jeroen van Meijgaarden en Astrid Dusink-Bielderman.

APELDOORN – Vorige week is de Stichting Fietsmaatjes Apeldoorn en Omstreken officieel opgericht. Met medewerking van De Notarissen van Naam Hansma & de Boer is de notariële akte opgesteld en is de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Nu begint het spannende traject van fietsen aanschaffen en fietsvrijwilligers koppelen aan ‘gasten’ (die niet meer zelfstandig kunnen fietsen).

Fietsmaatmaatjes Apeldoorn en Omstreken kijken er al naar uit om dit jaar de eerste blauwe duofietsen in de gemeente Apeldoorn te zien rijden. De bedoeling is om te beginnen in Ugchelen en De Maten, om vervolgens verder over heel Apeldoorn uit te breiden.

Fietsmaatjes Apeldoorn en Omstreken is een initiatief dat iedereen die niet meer zelfstandig kan fietsen, in staat stelt om samen met een fietsmaatje (een naaste of een fietsvrijwilliger) op een elektrisch ondersteunde duofiets op pad te gaan. Nu zijn duofietsen vrijwel alleen beschikbaar voor bewoners van instellingen, Fietsmaatjes maakt ze ook toegankelijk voor mensen die nog thuis wonen.

Koppelen van gasten en vrijwilligers
Er zijn in Nederland al ruim dertig lokale Fietsmaatjes-initiatieven actief. In oktober 2021 is een aantal enthousiaste vrijwilligers begonnen om dit mooie initiatief naar Apeldoorn te halen. Binnenkort hopen zij met de eerste duofietsen in Apeldoorn en de omliggende dorpen te kunnen gaan toeren. Vanaf nu kan de stichting zich gaan richten op de aanschaf van de duofietsen. Zodra dit rond is, zal een start worden gemaakt met het koppelen van gasten en vrijwilligers.

“Wilt u graag helpen door als fietsmaatje met iemand te fietsen, of bent u niet meer in staat om zelfstandig te fietsen en wilt u meer over dit initiatief weten, bezoek dan de Facebookpagina: https://www.facebook.com/fietsmaatjesapeldoorn of via info@fietsmaatjesapeldoorn.nl.”