Stedendriehoek

Duizend nieuwe woningen met Steengoed Benutten

In één jaar tijd is een start gemaakt met de bouw van ruim duizend nieuwe woningen op leegstaande plekken in Gelderland. Met steun van het programma Steengoed Benutten. De woningen moeten in drie jaar worden opgeleverd.

Gedeputeerde Peter Kerris: “De woningnood is hoog. Door nieuwe woningen te bouwen op verpauperde plekken pakken we de leegstand aan en geven we mensen een kans op een betaalbare woning. Meer woningen, minder leegstand!”

Actieplan Wonen
Als onderdeel van het Actieplan Wonen om de woningbouw te versnellen, moeten in vier jaar tijd duizend nieuwe woningen worden gebouwd op plekken met leegstand. Hiervoor wordt het programma Steengoed Benutten ingezet. Door mee te denken met gemeenten en waar nodig financiële steun te geven, maakt de provincie hiermee werk van leegstand. Met aandacht voor leefbaarheid, energietransitie en klimaatadaptatie.

Voorbeeldprojecten
Met 1067 woningen in veertien transformatieprojecten, verspreid over Gelderland, is dit doel al na één jaar gehaald. Voorbeelden zijn De Groene Akkers in Hedel, waar een verouderd tankstation en drie boerderijen worden gesloopt voor honderd woningen, Kop van Oost in Lochem waar 121 woningen worden gebouwd op het verouderde bedrijventerrein Hanzeweg en Stationsomgeving Metterswane in Nijmegen waar langdurige leegstand plaats maakt voor 264 nieuwe appartementen.

In drie jaar bouwen
Peter Kerris: “Fantastisch dat we het doel van duizend woningen al in één jaar hebben gehaald. We willen de komende jaren nog meer woningen bouwen op leegstaande plekken. Dat is hard nodig om de woningnood terug te dringen.” De nieuwe woningen moeten in drie jaar tijd worden opgeleverd.