Stedendriehoek

Drie Nederlandse steden in top-20 Workation Index 2024

Den Haag, Rotterdam en Eindhoven scoren goed, Luxemburg-stad bovenaan

Landelijk, 9 april 2024 – Het werken op afstand is een trend die de afgelopen jaren snel aan populariteit heeft gewonnen. Hierdoor is een ‘workation’, waarbij je jouw werk combineert met een vakantie, steeds interessanter geworden. De nieuwste Workation Index 2024 van Interhome onthult de 65 beste Europese steden voor een ‘workation’, met Luxemburg als koploper. Ons eigen Den Haag staat op de derde plek op de ranglijst.

Interhome onderzocht via verschillende factoren welke Europese bestemmingen het meest geschikt zijn voor een workation en maakte op basis hiervan de Workation Index 2024. Hierbij is gekeken naar de kwaliteit van elektriciteit, veiligheid, gezondheidszorg, kosten van levensonderhoud en koopkracht, huisvesting, verkeer (reistijd), vervuiling, klimaat en vrijetijdsbesteding.

Nederland staat er goed op

Nederland scoort goed op de Workation Index 2024. Er staan namelijk drie Nederlandse steden in de top-20: Den Haag (plek 3), Rotterdam (13) en Eindhoven (20). Amsterdam is terug te vinden op plek 45. Alleen Duitsland heeft meer steden bij de eerste twintig steden staan: München (12), Stuttgart (15), Frankfurt (17) en Keulen (19).

De eerste vijf

Luxemburg-stad is verkozen als meest geschikte stad voor een workation en dat is niet voor niks. Ongerepte natuur, prachtige plekken om te wandelen en fietsen en een sfeervolle binnenstad. Een groot voordeel is dat al het openbaar vervoer in het ministaatje volledig gratis is en je dus zo van plek naar plek hopt. Valencia, dat vooral hoog scoort op klimaat, staat tweede. Hier schijnt namelijk bijna het hele jaar de zon en kun je heerlijk op het strand liggen. Daarnaast is Valencia geen dure bestemming en hop je na je werkdag zo het terras op voor een lekkere sangria. Een andere stad aan het strand, namelijk Den Haag, staat derde. Den Haag scoort vooral hoog op veiligheid en gezondheidszorg.

Tallinn moet je hebben gezien

Wil je gaan voor een iets minder bekende bestemming, reis dan af naar de nummer vier en vijf in de ranglijst: Tallinn (Estland) of Brno (Tsjechië). De index stelt deze steden als uitstekende opties voor een workation. Tallinn scoort bijvoorbeeld erg goed als het gaat om de minst vervuilde steden. Brno scoort dan weer hoog op een totaal ander vlak; namelijk het aantal uitgaansgelegenheden. Je haalt hier een halve liter bier voor slechts iets meer dan twee euro. Er hoeft natuurlijk niet alleen maar gewerkt te worden!

Benieuwd naar de gehele ranglijst met Europese bestemmingen voor een workation en wil je kijken welke bestemming het beste scoort op bijvoorbeeld klimaat, de kosten voor het openbaar vervoer of het aantal uitgaansgelegenheden? Kijk dan hier voor de Workation Index 2024.