Stedendriehoek

Drie generaties lopen bij Eendracht met de muziek mee

APELDOORN – Muziekvereniging Eendracht Apeldoorn Is opgericht in 1922 in het buurtschap Eendracht. Het betreft een gezellige, muzikaal drukke vereniging, bestaande uit een fanfare en een slagwerkgroep. In het weekeinde van 22 en 23 april viert de vereniging op grootse wijze het 95-jarig jubileum.

In gebouw Vrijzicht aan de Zichtweg 92 in Apeldoorn zijn op maandag- respectievelijk dinsdagavond de slagwerkgroep en het fanfareorkest actief. Op donderdagavond kan men er terecht voor informatie over de opleiding bij de slagwerkers en op zaterdagochtend kan dit voor de fanfare. Deelname aan de fanfare is overigens mogelijk nadat men het A-diploma heeft behaald, wanneer de muzikant eerst in het opstap- en vervolgens het leerlingenorkest de nodige ervaring heeft opgedaan. Wekelijks zijn op deze bijeenkomsten de familieleden Johan Klein (69), Margo (47), Marloes (17) en Sanne Hulleman (15) te vinden. Opa, dochter en twee kleindochters. Het onderstreept de gezellige, ja zelfs familiaire sfeer die er al zoveel jaren binnen de muziekvereniging hangt.

Negen familieleden
Johan en Margo sloten zich in 1985, 32 jaar geleden alweer, bij Eendracht aan. Klein, geen geboren en getogen Apeldoorner, had een geschiedenis bij Het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Zijn kleindochters zitten inmiddels ook al weer de helft van hun nog prille leventjes bij de vereniging. “Ik wist al heel vroeg dat ik de altsaxofoon wilde bespelen”, knikt Marloes. Haar zusje koos destijds met evenveel overtuiging voor het slagwerk. Mama Margo is verslingerd aan de bugel. En opa? Die tilt zich keer op keer een breuk aan de mastodonten onder de blaasinstrumenten: de bastuba en sousafoon. “In totaal zijn we zelfs met negen (!) familieleden actief binnen Eendracht. Maar dat we met drie generaties muziek maken, is natuurlijk bijzonder uniek”, knikt Margo. “We treden niet altíjd samen op, maar wel bij grote evenementen zoals onze concerten en de Avondvierdaagse. Voor dat soort gelegenheden worden we overigens ook buiten Apeldoorn gevraagd. En dan zijn er regelmatig de marslopen, bijvoorbeeld tijdens de intocht van Sinterklaas.”

Professioneel
Eendracht is een hechte club van rond de zeventig leden, vertelt Johan. “Ik behoor zelf met mijn bijna-70 natuurlijk tot de oudere garde. Het oudste lid is trouwens midden-80, het jongste lid onder de 10. Ik bespeel de zware instrumenten, ja, en dat gaat niet meer altijd even soepel. Ik merk dat ik ouder word, daar ben ik eerlijk in. Gelukkig kan ik de bastuba gewoon voor me neerzetten tijdens evenementen, haha.”
Het afgelopen decennium heeft Eendracht een flinke stap gezet in het ‘professionaliseren’ van de amateurvereniging. “We hebben bij de verschillende afdelingen binnen onze vereniging momenteel maar liefst zes professionele instructeurs rondlopen”, vertelt Margo. “Die helpen het niveau van onze vereniging duidelijk naar een hoger plan.” Haar tienerdochters zijn vooral blij met de zeer actieve jeugdcommissie, waar Marloes sinds eind 2014 deel van uitmaakt. “Eén keer per twee jaar gaan we op kamp en verder houden we barbecues en diverse andere, leuke activiteiten.”

Uitwisseling
Een van de activiteiten op de agenda van Eendracht die met enige regelmaat terugkeert, is een uitwisseling met de bevriende Duitse collega’s van Musikverein Lelbach. Die vereniging is met dertig leden beduidend kleiner dan Eendracht. “De uitwisseling bestaat al sinds 1986, kort nadat wij bij de vereniging kwamen dus. In ons feestweekend van 22 en 23 april zijn zij erbij en daar zijn we enorm blij mee”, aldus Margo.
Haar vader Johan glimlacht: “Er schiet me rond die uitwisseling opeens een aardige anekdote te binnen. De laatste keer dat we in Duitsland waren, in 2013, verbleven we in gastgezinnen. Omdat er bij ons één muzikant niet mee kon, hadden we een gastmuzikant geregeld: Ab Klein Hulse van de Politiekapel Noord en Oost Gelderland. Afijn, we hadden onze deelnemerslijst vooraf keurig ingeleverd bij de organisatie in Lelbach. En wat denk je? Ze hadden Ab en mij op dezelfde kamer gepland, in een tweepersoonsbed! J. Klein en A. Klein Hulse, ze dachten dat wij man en vrouw waren. Of we uiteindelijk ook samen in bed zijn terecht gekomen? Haha, wat denk je zelf?”
Voor meer informatie over de vereniging, zie de website www.eendrachtapeldoorn.nl 
Foto:
Een kiekje voor het familiealbum. Opa Johan, zijn dochter Margo en de twee kleindochters Sanne (links) en Marloes.