Stedendriehoek

‘Drempel voor senioren naar sport en bewegen verlagen’

Van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 oktober wordt in Apeldoorn de Week van de Seniorensport georganiseerd. Senioren kunnen dan op afspraak bij een vereniging kennismaken met het sportaanbod.

Het startsein van de sportweek wordt op 2 oktober gegeven op de parkeerplaats voor Aquacentrum Malkander aan de Dubbelbeek. Die dag maken de bezoekers, tussen 10.00 en 16.00 uur, op het Senioren Sportplein kennis met diverse sport- en beweegaanbieders. Zij zullen in een gemoedelijke sfeer ervaren dat er voor hun leeftijdscategorie in Apeldoorn al een grote diversiteit aan sportieve activiteiten voorhanden is. Dit alles vindt plaats onder het genot van muziekoptredens van onder andere het Matrozenkoor. Tevens wordt veel aandacht besteed aan het project Doortrappen, waarbij ingegaan wordt op het veilig fietsen tot je 100e. De toegang is gratis.

Gevarieerde week
Aangeschoven voor een goed gesprek over de sportweek voor senioren zijn Tjeerd Lemstra (verenigingsondersteuner Sport en Welzijn bij Stimenz), Bart Terwisscha van Accres Sportstimulering en Niels Elijzen (tevens Accres Sportstimulering). Zij kijken vol verwachting uit naar de week en zeker ook het Senioren Sportplein. “In het Sport- en Beweegakkoord zijn zes deelakkoorden opgenomen. Binnen het deelakkoord ‘Sport en bewegen voor iedereen’ zijn senioren een aparte doelgroep. We gaan er in samenwerking met Seniorenplatform Apeldoorn en de verenigingen een leuke, gevarieerde week van maken. Er zijn immers genoeg sporten die je nog op zeer hoge leeftijd kunt blijven beoefenen.”

Tennis is daarvan een prachtig voorbeeld. In juni zijn de lokale verenigingen TC Sprenkelaar en TV De Maten begonnen met OldStars tennis. Maar er zijn meer mooie voorbeelden, zoals het Walking Football bij AGOVV en Fithockey bij HC Ares. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele fraaie initiatieven die de lokale sportclubs aanbieden. “Ze vervullen hiermee ook hun maatschappelijke rol. We verwachten leuke activiteiten bij de verenigingen in de sportweek.”

Reuring
Heel actief gaan Tjeerd, Bart en Niels zich in elk geval ‘bemoeien’ met het Senioren Sportplein. “Dat belooft een geweldig evenement te worden”, aldus het drietal. “Ons eigen stokpaardje is de kick-off van het programma Doortrappen, dat fietsen tot op hoge leeftijd veilig houdt: denk aan het gebruik van een helm, lage instap etc.” Wethouder Detlev Cziesso opent het evenement officieel en de muzikale optredens zorgen voor reuring op het plein. De locatie van het evenement is bovendien goed gekozen, voor de deur van Malkander, omdat zeker ook zwemmen en aanverwante wateractiviteiten zeer geschikt zijn voor ouderen. “Naast het sporten en bewegen is echter ook het sociale aspect enorm belangrijk. Het mes snijdt dus duidelijk aan twee kanten. Met het Senioren Sportplein en feitelijk met de hele sportweek hopen we de drempel voor ouderen om niet thuis achter de geraniums te blijven zitten, te verlagen. Sporten en bewegen is zo leuk, en hartstikke gezond!”