Stedendriehoek

Dounia op het podium tegen voedselarmoede

door Elisa De Bruijn

APELDOORN – Op dinsdag 24 oktober worden de Miss World Nederland-verkiezingen gehouden. Miss World is een jaarlijkse schoonheidsverkiezing. Jaarlijks nemen jonge vrouwen het tegen elkaar op om de titel te veroveren.

Door veel mensen worden de Miss-verkiezingen vaak gezien als een soort vleeskeuringen die alleen maar in het teken staan van uiterlijk. De Apeldoornse kandidate Dounia Belgharbi (22), die meedoet aan de Miss World Nederland verkiezingen, vindt het beeld dat mensen hiervan schetsen niet kloppen en deelt daarom haar avontuur richting de verkiezingen en de echte betekenis hierachter.

Het is niet Dounia’s eerste deelname. Vorig jaar nam zij ook deel aan de verkiezingen, maar besloot vanwege hogere prioriteiten eerder te stoppen. “Tijdens het traject had ik examen”, vertelt Dounia. “Ik heb alles doorlopen maar voelde dat ik al mijn aandacht bij school moest houden, dus koos ik ervoor eerder te stoppen. Maar toen ik later foto’s terugzag begon ik het eigenlijk best wel te missen.” Dounia besloot zich opnieuw aan te melden en werd opnieuw verkozen als semifinalist.

Sociale kwestie

Elke deelneemster zet zich een jaar lang in voor een sociale kwestie zoals depressie, burn-outs, autisme of dementie. Dit onderdeel wordt ‘beauty with a purpose’ genoemd. Dounia koos het onderwerp ‘voedselarmoede’ en zet zich hier vol op voor in. “Samen met mijn moeder heb ik 10 jaar geleden voor Ramadan een aantal kleine voedselpakketten gemaakt die ik heb uitgedeeld aan daklozen. Zij waren onwijs dankbaar, wat veel impact op mij heeft gemaakt. Daarom koos ik dit jaar ‘voedselarmoede’ als onderwerp.” Het verbaast Dounia hoeveel ongelijkheid er is in Nederland. “Ik vind het gek te beseffen dat sommige Nederlanders niet door hebben hoe welvarend zij leven en andere mensen op straat leven met honger. Dit is oneerlijk.”

Persoonlijke ontwikkeling

Naast de ‘beauty with purpose’ worden er voornamelijk in het weekend challenges gehouden die de deelneemsters uitdaagt. Deze challenges bestaan voornamelijk uit discipline, sociaal-maatschappelijke inzet en verzorging. De meiden worden uitgedaagd met challenges zoals fotoshoots, catwalks en zelfs sportchallenges, die door de jury worden beoordeeld op verschillende vlakken. “Tijdens deze uitdagingen kun je punten scoren”, vertelt Dounia. “Deze behaalde punten zorgen voor goede resultaten, maar ze zorgen niet voor een definitief besluit.” De verkiezingen bestaan dus niet alleen uit het perfecte uiterlijke plaatje maar ook uit een persoonlijke ontwikkeling. “Veel mensen denken echt dat het alleen om een soort vleeskeuring gaat, maar bij de Miss World Nederland verkiezingen moet je ‘The beauty and the brains’ hebben.”

Hechte band

In het proces en de weg naar de verkiezingen toe worden de meiden goed ondersteund en begeleid door de directrice van de verkiezingen, Katia Maes. “Katia is een enorme steun voor ons allemaal”, vertelt Dounia, die inmiddels een hechte band heeft geschapen met de rest van de meiden. “We kunnen altijd op elk moment en tijdstip bij haar terecht. Dit is ontzettend fijn.”

Dounia zal zich komend jaar op verschillende manieren inzetten voor voedselarmoede. Er staat een fotoshoot gepland waarbij zij meiden tegen een kleine vergoeding in de make-up zet en ze daarna laat fotograferen door een echte fotograaf. Hiernaast organiseert zij samen met een vriendin een dansworkshop. “Ik wil mensen graag bewust maken van mijn inzet voor het onderwerp voedselarmoede. Door te vloggen wil ik laten zien hoe ik mij inzet voor mijn onderwerp.”

Doorzetter

Naast de Miss-verkiezingen is Dounia een echte doorzetter. In februari haalde zij haar diploma verpleegkundige. “Ik ben onwijs trots op mijzelf dat ik dit heb behaald door mijn doorzettingsvermogen en discipline, die ik naast mijn school ook in mijn sport stop.” Dounia doet naast school ook aan high heels dansen waar ze heel veel plezier uithaalt.

Mocht u Dounia willen steunen, dan kunt u op haar instragram account ‘nopoverty_foreveryone’ een bericht achterlaten of een donatie doen. Ook kunt u voor meer informatie de site bezoeken van de Miss World Nederland-verkiezingen: https://missworldnederland.nl/