Stedendriehoek

Door 2 lenzen: Apeldoornse lithograaf Sebastiaan Hanekroot

APELDOORN – In de serie ‘Door 2 lenzen’ wordt de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots tijdens haar gloednieuwe portretreeks gevolgd door RTV Apeldoorn. In de portretreeks zoekt Imca Apeldoorners op die meer bekendheid buiten de stad, dan binnen de stad vergaren. Op deze manier worden deze mensen voorgesteld aan de Apeldoornse bevolking en krijgen we een uniek inkijkje in de werkwijze van de fotograaf.

Een lithograaf, wat is dat?

Vandaag ontmoet Imca Sebastiaan Hanekroot. Sebastiaan is de oprichter en tevens enige medewerker van Colour & Books, gevestigd in het ACEC gebouw. Het bedrijf houdt zich bezig met het reproduceren van beeld in boeken. De lithograaf omschrijft zijn werk als volgt: “Het nemen van een foto is de helft van een beeld. Als een beeldnemer de expressie heeft gekregen en je wilt dit in een boek maken, dan ga je van licht naar papier en inkt. Dit is een andere kleurenwereld.”

Wereldberoemd

Sebastiaan is een wereldberoemde lithograaf; musea en grote fotografen van over de hele wereld weten hem te vinden voor lithografie. Het vak van de lithograaf is zeldzaam te noemen, zo benadrukt Sebastiaan: “In Nederland zijn er, naast mij, nog twee lithografen. Over de hele wereld droogt het heel snel op.” Er zijn geen enkele opleidingen tot dit beroep meer. Wel heeft Sebastiaan stagiaires die hij opleidt.

De aflevering

Ook laat Sebastiaan enkele projecten zien en neemt hij Adéle, en de kijker, mee naar de drukpers. Wil jij meer weten over het beroep van Sebastiaan en het uiteindelijke werk van Imca? Bekijk dan de hele aflevering van ‘Door 2 lenzen’ op het YouTube-kanaal van RTV Apeldoorn.