Stedendriehoek

Door 2 Lenzen: Anne-Mieke Boonstra  

APELDOORN – In de serie ‘Door 2 Lenzen’ wordt de Apeldoornse stadsfotograaf Imca Schoots tijdens haar gloednieuwe portretreeks gevolgd door RTV Apeldoorn. In de portretreeks zoekt Imca Apeldoorners op die meer bekendheid buiten de stad, dan binnen de stad vergaren. Zo maakt Apeldoorn kennis met deze mensen en krijgen we een uniek inkijkje in de werkwijze van de fotograaf.

Boekbinden

Vandaag staat Imca bij Anne-Mieke Boonstra op de stoep, aangezien Anne-Mieke een bijzonder beroep heeft. Vanuit haar atelier in Apeldoorn maakt en ontwerpt zij

al een lange tijd boeken voor mensen over de hele wereld, naar vraag van de klant. De boeken verschillen erg qua doeleinden en gelegenheden; zo is ze nu met een gastenboek voor een klant in Spanje bezig. Ook maakt ze boeken voor bijvoorbeeld geboortes en verjaardagen.

Een uitstervend beroep

Het aantal meesterboekbinders wereldwijd ligt rond de 25, denkt Anne-Mieke: “Ze zijn er nog wel, maar ze zijn wel oud.” Ondanks dat er geen opleidingen meer zijn tot het beroep, denkt Anne-Mieke niet dat het beroep uit zal sterven. “Boeken zullen altijd gemaakt worden”, aldus Anne-Mieke.

Nu te zien

Als enige in Nederland blijft Anne-Mieke doorgaan met haar werk. Ben jij benieuwd naar haar verhaal, of het gesprek tussen Adéle en Anne-Mieke? De nieuwste aflevering van ‘Door 2 Lenzen’ is nu te bekijken op het YouTube-kanaal van RTV Apeldoorn.