Stedendriehoek

Doe mee met pmd

STEDENDRIEHOEK – Vijf afvalbeheerbedrijven, waaronder Circulus-Berkel, hebben de handen ineen geslagen om de kwaliteit van de ingezamelde plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken (pmd) te verbeteren. Bewoners stoppen nu – veelal vanuit onwetendheid – ook materiaal bij het pmd dat er niet bij hoort zoals tuinstoelen, speelgoed, vijverfolie of medisch materiaal. Dat geeft problemen in de verwerking.

De inzameling van pmd is sinds de start ervan, enkele jaren geleden, heel succesvol. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid die sindsdien wordt ingezameld. En dat blijkt ook uit de resultaten van de onlangs gehouden test van de campagne onder ruim 600 huishoudens. Die laten zien dat er een groot draagvlak is om pmd te scheiden. Dat draagvlak ligt voor de gemeenten van Circulus-Berkel op 95%.

Verpakkingen

Maar uit de test blijkt ook dat de kennis over pmd te kort schiet: niet altijd weten bewoners dat het om verpakkingen gaat, niet altijd is duidelijk dat drankpakken bij pmd horen en te vaak denken bewoners dat afvalsoorten die echt niet tot pmd horen, zoals etenswaren, dozen of glas, er wel bij mogen.

Meer kennis

De campagne richt zich daarom vooral op het vergroten van kennis van wat bij pmd mag en op achtergrondinformatie over de redenen om pmd beter te scheiden. Onderdeel van de campagne zijn onder meer de website www.doemeemetpmd.nl, advertenties, een magazine, posters en kaartjes. De campagne loopt door tot in het najaar van 2018.