Stedendriehoek

‘Dit project is een voorbeeld voor heel Nederland’

Voorzitter Frank Grootenboer van Passief bouwen overhandigt het certificaat aan Bert Blaauw

Paul Blokhuis is vol lof over het nieuwe gebouw

APELDOORN – KleinGeluk heeft het nieuwe woonzorgcentrum Veldhuis maandagmiddag in gebruik genomen. De opening werd verricht door Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en inwoner van Apeldoorn.

Toekomstgericht en duurzaam
Vrijheid&veiligheid en vernieuwend&verantwoord staan bij KleinGeluk voorop bij het bieden van zorg en dagelijks welzijn. De nieuwe locatie Veldhuis, aan Kanaal Noord, is dan ook vanuit deze waarden gebouwd en ingericht. Het moderne en sfeervolle woonzorgcentrum is toekomstgericht en duurzaam gebouwd, zonder gebruik van gas, voorzien van zonnepanelen en goede isolatie. Er zijn diverse technische mogelijkheden, waaronder huisautomatisering via leefcirkels. Dit biedt bij het wonen veel vrijheid, waarbij veiligheid gewaarborgd kan worden.

Wonen naar wens
De locatie beschikt over 86 comfortabele tweekamerwoningen, twee kamers voor tijdelijk verblijf en een mooie afgeschermde binnentuin. Bewoners kunnen hun eigen leven hier zoveel mogelijk voortzetten, met professionele en betrokken 24-uurs zorg en diverse activiteiten gericht op persoonlijk welzijn. Elke vleugel van acht of negen woningen heeft diverse ontmoetingsplekken: buurtkamers, voorzien van kookmogelijkheden, belevingsplekken met activiteiten en gezellige nisjes en zitjes. Niet voor niets luidt het motto: ‘KleinGeluk is je thuisvoelen’.

Geluksmomenten
KleinGeluk richt zich op ouderenzorg in Apeldoorn. Zij is goed thuis in de wijken en biedt persoonlijke en kleinschalige zorg- en dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn en (specialistische) zorg. ‘Iedere dag de moeite waard maken vanuit persoonlijke geluksmomenten’, dat staat voorop bij wonen én werken bij KleinGeluk.

KleinGeluk opent nieuwe locatie Veldhuis

Wensen van de bewoners
Directeur Bert Blaauw benadrukte tijdens zijn openingsspeech dat er is geluisterd naar de bewoners. “Er wonen hier nu 88 cliënten, waarvan sommigen ook nog eens met partner. We hebben voor iedereen een eigen woning gecreëerd. De bewoners kunnen zelf keuzes maken in wat ze doen: gaan ze naar de buurtkamers toe of blijven ze in hun eigen appartement. Een verandering is nooit fijn voor de bewoners, ook al gaan er op vooruit. We hebben twee pijlers op deze vestiging, contact en ontmoeting. Er zijn ongeveer 400 mensen verbonden aan deze locatie. Daarmee hopen we de cliënten het optimale te bieden”, laat Blaauw weten. Het zorgcentrum heeft zijn ambitie volledig waar kunnen maken in het gebouw en daarvoor bedankt KleinGeluk alle bedrijven die mee hebben geholpen aan dit project. Hier sluit Wim Bénard van de Centrale Cliëntenraad zich bij aan. “Deze woningen geven een aantrekkelijk gevoel, er is een ruime tuin en er zijn grote balkons. Tevens bevinden zich er hulpmiddelen voor fysieke ondersteuning aan de cliënten. Dit alles stemt ons positief.”

Passief bouwen
Dit gebouw is tot stand gekomen door passief bouwen, een concept waarbij er weinig energie wordt verbruikt en het veel oplevert. Feitelijk is er weinig inspanning nodig. “Er is niet geïnvesteerd in installatie, maar in het gebouw zelf, zodat dit nog honderd jaar meekan”, laat voorzitter van Passief bouwen Frank Grootenboer weten. Het gebouw is gekocht door Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Hiervoor sprak Nicole Maarsen. “Dit gebouw is voor ons een duurzame belegging en een voorbeeld voor alle woningen. Door ambitie en vastberadenheid van de verschillende partijen hebben we dit project kunnen realiseren. De duurzaamheid moet zich gaan bewijzen in het gebruik”, sluit Maarsen af. Het gebouw zal verhuurd gaan worden aan KleinGeluk.

Certificaat
Tijdens het officiële gedeelte deelde Frank Grootenboer samen met vice-voorzitter Gerben Bos samen ook nog meerdere certificaten uit. Als eerste kregen Syntrus Achmea Real Estate & Finance en KleinGeluk een ‘passief bouwen certificaat’. Daarnaast werd dit gebouw verkozen tot beste gebouw van 2019 in de categorie overige gebouwen. Deze prijs krijgt een mooie plek in het nieuwe zorgcentrum.

Toepasselijke opening
Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) was aanwezig bij deze opening. Hij was verheugd dat hij dit project – als voormalig wethouder van Apeldoorn – mocht openen. “Dit project is een voorbeeld voor heel Nederland en zo zien we Apeldoorn tóch graag.” Uiteindelijk gingen Paul Blokhuis en Bert Blaauw samen op een fiets zitten en trapten de bloemen de lucht in. Hiermee wil KleinGeluk benadrukken dat goed bewegen belangrijk is voor de bewoners en dit graag wil bieden in dit nieuwe pand. Al met al was het een geslaagde opening!

Vacatures
Er zijn overigens nog leuke vacatures beschikbaar voor woonassistenten en Verzorgende IG in het nieuwe, mooie woonzorgcentrum Veldhuis. Kijk op werkenbij.kleingeluk.nl of bel voor meer info De Zorglijn: 0800-0604. Meer informatie is tevens te vinden op de website www.kleingeluk.nl