Stedendriehoek

Dierenspeciaalzaak Flip Kluin overgedragen van vader op zoon

Foto: Janine Verschure, Dibevo-Vakblad

Dierenspeciaalzaak Flip Kluin bestaat al bijna zestig jaar en is daarmee een begrip in Apeldoorn. Sinds 1 januari 2021 heeft voormalig eigenaar Henk Kluin het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Dennis en partner Stephan. Al van jongs af aan loopt Dennis mee in de winkel. “Net als mijn vader was ik niet zo van het schoolwerk”, vertelt hij. “Ik wist dat ik dit later wilde gaan doen. Daar heb ik nooit aan getwijfeld.”

In 1962 opende Flip Kluin (vader van Henk en opa van Dennis) samen met zijn vrouw Henny een winkel aan de Arnhemseweg. Begin jaren 70 verhuisden ze naar de Reigersweg, waar tot op heden een van de winkels is gevestigd. “Het was vrij klein allemaal”, licht Henk toe. “De winkel zat alleen aan de kant van de Reigersweg. In 1977 kwam daar een groot deel aan de Duivenlaan bij.” De tweede vestiging werd vijf jaar later geopend door Henk en zijn vrouw Jeanet aan het Korianderplein op winkelcentrum de Mheen. In 1984 nam hij het bedrijf van zijn vader over, die vier jaar later (op 48-jarige leeftijd) overleed aan een hartstilstand. Op hun hoogtepunt had de dierenspeciaalzaak vijf vestigingen in Apeldoorn en een in Twello; nu nog drie in Apeldoorn. Naast de vestiging aan de Reigersweg en Korianderplein werd er circa zes jaar geleden nog een vestiging geopend op winkelcentrum Eglantier.

Persoonlijke aandacht

De dierenspeciaalzaak verkoopt dierenvoeding en –verzorging, aquaria en benodigdheden, hengelsportartikelen en dieren zoals vogels, knaagdieren en vissen (zowel koud- als tropisch water). Wat hen onderscheidt is hun persoonlijke aandacht voor de klant en servicegerichtheid. “We luisteren naar het verhaal van de klant en geven zo goed mogelijk advies. Als het gaat om service bezorgen we ook of lopen we mee naar de auto.” Henk vult aan: “De eigenaar staat daarnaast zelf in de winkel.” Terwijl Dennis vooral aanwezig is op de vestiging aan de Reigersweg, heeft Stephan de leiding over de vestiging op winkelcentrum Eglantier. Zijn zus Dianne is werkzaam in de vestiging aan het Korianderplein. Henk blijft – achter de schermen – actief, net als zijn vrouw Jeanet. “Op iedere locatie werkt een vast team”, vertelt Dennis. “Zo bouw je makkelijker een band op met (de) klant. Dat vinden wij belangrijk.”

Kleine klusjes

Zowel Henk als Dennis waren al vanaf jonge leeftijd in de dierenspeciaalzaak te vinden. “In het begin hielp ik met kleine klusjes. Op dondermiddag ging ik in de auto mee om de bezorgingen rond te brengen. Op vrijdagavond stond ik in het magazijn en op zondag voerde ik de beestjes.” Hoewel er in de loop van de tijd het een en ander veranderd is, geeft Dennis aan dat hij nu geen (grote) veranderingen gaat doorvoeren. “Misschien dat we in de toekomst kleine dingen gaan veranderen, maar op dit moment gaat het goed met de vestigingen. Door corona hebben we het best druk.”

Kijk voor meer informatie op www.flip-kluin.nl.