Stedendriehoek

Dierenorganisaties slaan handen ineen voor Oekraïense dieren

Dierenhulporganisaties, waaronder de Dierenbescherming, gaan samenwerken om in Nederland hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Dierenbescherming op haar website.

Veel vluchtelingen uit Oekraïne hebben hun huisdier mee kunnen nemen. Als die hulp nodig zijn kunnen de mensen zelf, maar ook hun gastgezinnen, gemeenten en asielzoekerscentra hierbij hulp aanvragen. Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, maar ook met praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak.

Vanaf vandaag zijn daarvoor telefoonnummer 088 811 33 33 en het e-mailadres  info@hulpvoordierenuitoekraine.nl opengesteld. “We hebben de handen ineengeslagen met de organisaties DierenLot, IFAW en de NFDO om op deze manier één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren. ”

Hulpvraag inventariseren en coördineren
“Momenteel is het nog onduidelijk hoe groot de vraag is en waar er precies behoefte aan is. Samen met de andere dierenhulporganisaties zoeken we op basis van de binnengekomen hulpvragen naar passende oplossingen. Wij en de NFDO stemmen de hulp en opvang in Nederland onderling af en werken daarbij samen met verschillende andere dierenhulporganisaties, waaronder Mendoo en de KNMvD.”

Ook hulp voor dieren buiten Nederland
Niet alleen de dieren die in Nederland zijn aangekomen hebben hulp nodig. Er wordt door verschillende organisaties ook gekeken naar de mogelijkheden om hulp te bieden aan dieren die nog niet in Nederland zijn. Nederlandse organisaties bieden al financiële hulp aan opvangen in Oekraïne, of sturen voedsel, beschikbaar gesteld via DierenLot, naar de grens in Polen.

IFAW heeft een internationaal rampenrespons-team dat de situatie ter plaatse monitort en hulpvragen inventariseert via disasterresponse@ifaw.org. Hulp wordt afgestemd met andere dieren -en humanitaire organisaties en geboden aan opvangen, dierentuinen en boeren. Ook is IFAW stand-by om hulp te gaan bieden in de regio, zodra de situatie dat toelaat.

Samenwerking
Hulp voor Dieren uit Oekraïne is een initiatief van de Dierenbescherming, IFAW, DierenLot en de NFDO en wordt gecoördineerd door de Dierenbescherming. Verder helpen onder meer de KNMvD, de dierenpolitie, organisaties in de Dierencoalitie, Mendoo, en Stichting Huisdierenwelzijn mee om alle nodige hulp in Nederland te kunnen bieden.