Stedendriehoek

Dierbare ontmoetingen bij Domus Magnus

STEDENDRIEHOEK – Op de woonzorglocaties van Domus Magnus wonen naast ouderen ook enkele gezelschapsdieren. De liefde van een dier is onvoorwaardelijk. Een huisdier kan de mens niet vervangen, maar is vaak een goede aanvulling op het leven.

Inmiddels is door verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken bewezen dat dieren een positief effect hebben op mensen. Huisdieren vervullen, volgens Enders-Slegers, vooral de basisbehoeften emotionele nabijheid en de behoefte van ouderen om te zorgen. Het zorgen voor en verantwoordelijk zijn voor een huisdier vergroot de zelfwaardering. De indirecte effecten van het hebben van een (huis)dier zijn onder andere dagstructuur en lichaamsbeweging, maar vooral ook bescherming tegen eenzaamheid en depressieve gevoelens. Het is dus niet alleen beter voor de gezondheid, het zorgt ook voor een basisbehoefte waar veel ouderen behoefte aan hebben: aandacht!

De box

Iedere locatie van Domus Magnus heeft een vierkante, plexiglazen box met daarop een foto en een tekst. De kubus staat op een centrale plek waar iedereen wordt uitgenodigd om kaarten in te vullen met complimenten en verbeteringen. Op woonzorglocatie Villa Molenenk in Deventer heeft een bewoonster een kaart ingevuld. Zij gaf als suggestie de komst van een levend, harig en aaibaar beest voor wat extra leven’ in de brouwerij. Ze heeft met haar man jarenlang de halve wereld rondgereisd. Ze is nu alleen en heeft geen kinderen. Toen een medewerker op een dag een puppy meenam bleek zij direct verkocht: “Mijn man en ik zijn nooit aan een hond toegekomen dat is het enige dat ik heb gemist.”

Wat een geluk dat er zoveel medewerkers met een hond zijn. De afgelopen weken zijn Senna (golden retriever) Jagger (Tibetaanse terriër) Binky (havanezer) een langharige teckel en een bordercollie op visite geweest bij de bewoonster. Dit zijn dierbare ontmoetingen bij de open haard waar zij genieten van elkaars gezelschap.