Stedendriehoek

Dienst Toeslagen wijst 150.000 huishoudens op hun mogelijke recht op zorgtoeslag uit 2023

Utrecht, 26 juni 2024 – 150.000 huishoudens ontvangen deze week een brief van Dienst Toeslagen om hen erop te wijzen dat ze mogelijk nog zorgtoeslag over 2023 kunnen krijgen. Deze actie is een vervolg op het succes van vorig jaar waarbij ruim 60 procent van de 20.000 briefontvangers uiteindelijk nog zorgtoeslag aanvroeg.

 

Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij, zonder zich bijvoorbeeld zorgen te maken over zorgkosten. Toch vraagt 1 op de 10 mensen geen zorgtoeslag aan, terwijl ze hier wel recht op hebben. Daarom ontvangen 150.000 huishoudens deze week een brief om hen eraan te herinneren dat ze mogelijk nog zorgtoeslag over 2023 kunnen krijgen.

 

Coert Kleijwegt, directeur toeslagen, Dienst Toeslagen: “Soms weten mensen niet dat ze recht hebben op toeslagen. Of ze vragen geen toeslagen aan omdat ze bang zijn dat ze moeten terugbetalen. Als je met terugwerkende kracht aanvraagt is de kans klein dat je toeslag terug moet betalen. Nu zijn de meeste definitieve inkomensgegevens uit 2023 bij ons bekend. Voor mensen die een brief ontvangen is de kans groot dat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen over vorig jaar. In de brief leggen we uit hoe zij kunnen checken of zij inderdaad nog recht hebben op zorgtoeslag uit 2023 en hoe ze dit kunnen aanvragen.”

Vorig jaar ontvingen 20.000 huishoudens ook deze brief. 62,6 procent van de ontvangers vroeg daarna zorgtoeslag aan. Dit jaar is dit aantal uitgebreid naar 150.000. Kleijwegt: “Na deze brievenactie evalueren we weer. Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk mensen te herinneren aan hun mogelijke recht op zorgtoeslag en om de toeslag aan te vragen als ze hier recht op hebben.”

 

Geen brief ontvangen? Mogelijk wel toeslagrecht

Wie geen brief heeft ontvangen, kan alsnog recht hebben op zorgtoeslag over 2023. Daarom roept Dienst Toeslagen op ook dan te checken of je recht hebt op toeslagen. Het aanvragen van zorgtoeslag (en huurtoeslag en kindgebonden budget) over vorig jaar kan nog tot en met 1 september 2024. Dit doe je in twee stappen:

1. Maak een proefberekening

Via toeslagen.nl/proefberekening kan je een proefberekening maken over 2023 op basis van je definitieve inkomensgegevens uit 2023. Staat er na het invullen van de proefberekening dat je een bedrag per maand kunt krijgen over 2023? Vraag dan uiterlijk 1 september 2024 je toeslag(en) aan.

2. Vraag de toeslag aan

Ga hiervoor naar toeslagen.nl en log in op Mijn toeslagen.

Let op: wie zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget aanvraagt over 2023, vraagt het ook voor 2024 aan. Daarom is het belangrijk om zelf te controleren of je in 2024 ook recht hebt op toeslagen door een proefberekening voor 2024 te maken.

 

Voor kinderopvangtoeslag geldt een andere aanvraagtermijn. Hiervoor ben je op tijd als je de toeslag aanvraagt binnen 3 maanden nadat je kind voor het eerst naar de kinderopvang gaat.

Hulp nodig?

Lukt het aanvragen niet? Of heb je vragen? Soms kan het fijn zijn als iemand met je meekijkt. Zoals een familielid, vriend of een dienstverlener via de Belastingtelefoon (0800 – 0543). Let er wel op dat je het wachtwoord van je DigiD nooit aan iemand anders geeft. Kijk op toeslagen.nl/hulp voor meer informatie. Daar vind je onder andere welke persoonlijke hulp er bij jou in de buurt is.