Stedendriehoek

Dicht bij huis: uitjes voor de paasdagen

Lekker wandelen of fietsen. Dat kan elke dag maar de paasdagen lenen zich er natuurlijk extra voor. Want wat is er leuker dan de lente voelen en zien, lammetjes spotten of de natuurlijk in bloei zien komen. Omdat we natuurlijk niet willen dat Nederland massaal er op uit trekt, voor jou leuke, ontspannen of bijzondere uitjes redelijk dicht bij huis. 

Lammetjes
Denk je dat lammetjes pas in maart geboren worden dan heb je het mis. Al op vrijdag 22 januari werd bij de Rhedense Schaapskudde het eerste lammetje geboren, een prachtig ooitje! Op kraambezoek gaan is nu helaas niet mogelijk, maar er zijn nog wel wat plekjes vrij om een dagje met de schaapsherder op pad te gaan.

In april kun je overigens overal lammetjes tegen komen. Zoals onderweg tijdens de ‘Zevende hemel route’ die start bij Restaurant café Houtplaats in Rheden. Een 12 kilometer lange route waar je vanzelf een goed humeur van krijgt. Je gaat langs de zuidrand van de Veluwe over zandpaden, heidevlaktes en door bosgebied. Vergeet niet om een fototoestel in je eastpak rugzak mee te nemen en even stil te blijven staan voor een foto van het prachtige uitzicht op de Zijpenberg.

Deventer
Deventer kent vele mooie wandelroutes en ook het centrum is een bezichtiging natuurlijk meer dan waard. Toch is ook het Hassinkbos, een natuurgebied even buiten Deventer erg mooi om te doen. Hier wandel je door het bos, ontdek je vele plantensoorten en sta je uiteraard even stil bij de ruïnes van het oude landhuis. De route voert je tussen grote berken en eiken en laat je helemaal tot rust komen.

Nog een aanrader is het Vogeleiland gelegen in het mooie Rijsterborgherpark, het stadpark van Deventer. Het Vogeleiland heeft vele diersoorten, is erg afwisselend en heeft zelfs hoogteverschillen. Grote rugzakken zijn niet nodig, een clutch met je telefoon en portemonnee is meer dan voldoende. Tenzij je wilt gaan picknicken natuurlijk.

Zutphen
Met het mooie eeuwenoud centrum, de torens, vredige hofjes, sfeervolle stegen, meer dan 900 monumenten en ambachtelijke winkeltjes blijft Zutphen natuurlijk mooi. Zelfs als je er (in de buurt) woont. Vandaag hang je gewoon even de toerist uit in je eigen stad of buurstad. Trek makkelijke schoenen aan en pak een van je handtassen die je ook als crossbody kunt dragen en ga er op uit.

Bekijk Zutphen eens door andere ogen en maak een heuse echte stadswandeling.

Een van de mooiste routes start bij Station Zutphen (startpunt 31). Volg eerst de geel rode markering van het Graafschapspad. Bij keuzepunt F50 ga jein zuidelijke richting tot F60 en daarna volg je de paarse voetstapjes aan de houtwal. Een lekkere koffie haal je bij het Volkshuis, het oudste koffiehuis van Zutphen.  En natuurlijk maak je foto’s bij de Walburgiskerk en de Librije. Sta ook even stil bij de Vispoorthaven en geniet van het mooie uitzicht over het water. Wist je trouwens dat de Drogenapstoren is vernoemd naar de stadsmuzikant Teunis Drogenap, die in de 16e eeuw in de toren woonde? Wandel ook door het oude Bornhof, een oase van rust en vergeet de ‘Armenhage’ achter de oude stadsmuur niet, het straatje dat bestemd was voor de minder bedeelden.