Stedendriehoek

Deze verzekeringen zou iedere ondernemer moeten hebben

Ondernemers lopen altijd risico. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemen. In veel gevallen is het verstandig om die risico’s af te dekken met een verzekering. Toch zijn er nog heel veel ondernemers die niet de verzekeringen hebben, die wel verstandig zijn om te hebben. Slechts in sommige gevallen is het verplicht om te verzekeren, maar in de meeste gevallen biedt het je simpelweg veel meer zekerheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

In 2021 had 4 op de 5 zzp’ers nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat is schrikbarend, want zonder AOV krijg je geen uitkering als je niet kunt werken als gevolg van ziekte of letsel. Raak je onverhoopt een tijdje uit de running, dan betekent dat voor de meeste ondernemers dat ze niet in staat zullen zijn om hun levensonderhoud te behouden en hun bedrijf draaiende te kunnen houden.

Dat terwijl een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal niet zo’n grote kostenpost is, als je het in perspectief plaatst. De Nederlandse overheid vindt het heel belangrijk dat ondernemers zich eindelijk voldoende gaan verzekeren. Daarom is het kabinet voornemens om de AOV verplicht te stellen. Wacht niet tot het verplicht is, maar sluit er alvast een af. Dan slaap je ‘s nachts een stuk rustiger.

Zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen

Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering beschermt je bedrijf wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor schade. Stel dat je bij een klant of opdrachtgever letsel of materiële schade veroorzaakt. Dan kan de klant of opdrachtgever jou daarvoor aansprakelijk stellen. Tegenwoordig wijst de rechter steeds vaker schadeclaims toe, dus is de kans dat je er eens mee te maken krijgt, vrij reëel. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hoef je je geen zorgen te maken als dat moment komt.

Zonder een dergelijke verzekering, kan een schadeclaim al snel in de papieren lopen. Voor sommige ondernemers betekent dat zelfs meteen het einde van hun bedrijf. Met een passende verzekering bescherm je niet alleen je financiën, maar ook de reputatie van je bedrijf.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je het hebt over zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er twee soorten die de meeste mensen wel kennen, namelijk de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze worden vaak door elkaar gehaald. Veel ondernemers denken ten onrechte dat als je de ene hebt, de ander niet meer nodig hebt. Dat is niet zo. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt je namelijk tegen schade die ontstaan door beroepsfouten. Dat zijn fouten die professionals en adviseurs maken, met vaak grote gevolgen.

Denk bijvoorbeeld aan een architect die een tekening heeft gemaakt met een verkeerde berekening. Er ontstaat schade aan het ontworpen gebouw, door de beroepsfout. De verzekering biedt dan dekking tegen fouten, nalatigheid of vermeende verkeerde adviezen. Je zorgt hiermee dat je verzekerd bent tegen financiële schade. Het is niet verplicht je te verzekeren, tenzij je financieel adviseur, advocaat, notaris, accountant of architect bent. Maar het is zeker verstandig om je wél te verzekeren.