Stedendriehoek

‘Deelname aan Noordkaap Challenge goede exposure voor Apeldoorn’

APELDOORN – Dani Levy is er klaar voor. Hij staat te popelen om op vrijdag 8 december te beginnen aan de Noordkaap Challenge, samen met navigator Pauline Stinga. Het Apeldoornse rijdersteam vertrekt onder de teamnaam Venner – Noors voor ‘vriendschap’ – in een Audi Q7, die beschikbaar is gesteld door Frank van Klink namens XLLease. Diverse andere subpartners sieren de wagen waarmee Levy en Stinga dertien dagen gaan proberen zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Dat is – bijna vanzelfsprekend – 3FM Serious Request, nu het beroemde Glazen Huis in december voor het eerst naar Apeldoorn komt.

In 2011 werd de eerste Noordkaap Challenge verreden. Tijdens de zes gehouden edities werden onder meer de Arctic Circle ‘meegenomen’ en uiteraard de Noordkaap zelf. Tijdens de uitgave van 2013 werd een temperatuur van liefst -35 graden Celsius gemeten. In datzelfde jaar, en daarna ook in 2014, 2015 en 2016 werd het magische Noorderlicht gespot.

Op 8 december vertrekken de deelnemende teams voor de zevende Noordkaap Challenge. Dani twijfelde geen moment over deelname ten gunste van 3FM Serious Request en vond in Frank van Klink bovendien een luisterend oor. “Ik viel meteen voor het enthousiasme van Dani. En daarnaast is hij nogal volhardend. Hij overtuigde mij ervan dat deze Challenge uitstekende exposure is voor zowel mijn bedrijf als natuurlijk ook heel Apeldoorn.”

De voorbereiding voor de Noordkaap Challenge is extreem eenvoudig,  stelt de organisatie op de website van het evenement. “Pak of leen een auto, zet er een set winterbanden onder en vervang de motorolie, ruit- en koelvloeistoffen door lage-temperatuurvloeistof en je bent klaar. En dat is precies de bedoeling. De Noordkaap Challenge is kort maar krachtig (dertien dagen), vraagt een minimale voorbereiding en kan gereden worden met iedere auto. Wel is het de bedoeling dat je voor 3FM Serious Request een flinke stap maakt om donaties op te halen voor de stille ramp van 2017. Voorafgaand aan je vertrek kun je fondsen werven, maar tijdens de trip ga je hiermee door via opdrachten van je eigen achterban en via social media.”

Opbrengst overtreffen

Als gezicht van de Veluwse Schavuyt is Levy nauw betrokken bij 3FM Serious Request 2017. Veluwse Schavuyt is één van de zogenoemde ‘Founding Fathers’ van de komst van het Glazen Huis naar het Marktplein in Apeldoorn. “Op deze manier wordt Apeldoorn weer eens goed op de kaart gezet, maar het belangrijkste aspect blijft uiteraard het zoveel mogelijk geld ophalen voor 3FM Serious Request. Na afloop van de Noordkaap Challenge bieden we met de plusminus veertig deelnemende teams gezamenlijk een cheque aan. Vorig jaar was de totaalopbrengst van het Glazen Huis in Breda ruim 8 miljoen euro. Ik hoop dat we dit jaar dat toch al mooie bedrag kunnen overtreffen; dat we diep in december kunnen laten zien hoe Apeldoorn zich actief heeft ingezet voor het goede doel.”

Frank van Klink knikt: “Als Apeldoorns bedrijf wil XLLease zich graag lokaal profileren en dit is een uitgelezen mogelijkheid. Net als Dani hoop ik oprecht dat Apeldoorn deze editie van 3FM Serious Request massaal omarmt. Natuurlijk zijn wij ook erg actief in de regio en we willen alle ondernemers mobiliseren om zich schouder aan schouder in te zetten voor Het Rode Kruis, dat elk jaar het goede doel aandraagt voor 3FM Serious Request. Het Rode Kruis is de universele sleutel in hulp wereldwijd, kerk- en politiekneutraal, en daar moeten we als één man achter staan. Bovendien is het 150 jaar geleden dat Het Rode Kruis is opgericht hier in Apeldoorn, op Paleis Het Loo. Een reden te meer dus!”

Voordat Levy de kou inrijdt tijdens de Noordkaap Challenge, zal hij met de teamauto bij diverse evenementen binnen Apeldoorn en omgeving te zien zijn, en zo ook tijdens het Beursplein in november. “Op woensdag 6 december, een paar dagen voor vertrek dus, wordt nog een groot benefietdiner gehouden. 3FM Serious Request mag, nee móet hét feest van Apeldoorn worden. En daar dragen wij graag een steentje aan bij!”

Herenigen, dat is dit jaar het sleutelwoord van 3FM Serious Request. In ontwikkelingslanden raken familieleden elkaar, na een ramp of conflict, vaak kwijt. Met name in conflictgebieden als Nigeria en Democratische Republiek Congo en na een natuurramp zoals in Nepal. Hierdoor leven 4 miljoen kinderen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. Doordat na een ramp of conflict wegen vaak onbegaanbaar zijn en telefoonnetwerken plat liggen, kunnen ze geen teken van leven geven. Kinderen staan er dan alleen voor en moeten noodgedwongen aan het werk. Ze komen hierdoor regelmatig in situaties terecht waarbij misbruik (seksueel) geweld en mensenhandel aan de orde van de dag zijn. Met de opbrengst van 3FM Serious Request gaat Het Rode Kruis helpen families te herenigen. Door vermiste kinderen op te sporen, het eerste contact te leggen per satelliettelefoon of brief en ze daarna weer samen te brengen. De Noordkaap Challenge-teams zullen ook dit jaar weer de meest bizarre uitdagingen aangaan om zoveel mogelijk geld op te halen voor deze stille ramp. Zie ook de website www.noordkaapchallenge.com