Politiek

De W’s van … Paul Baart

Raadslid van GroenLinks Apeldoorn

Actief sinds: Raadslid vanaf september 2019, als opvolger van Ariane van Burg. Daarvoor enige jaren fractievolger en -vertegenwoordiger.
Bereikbaar via: p.baart@apeldoorn.nl

In deze column leggen we wekelijks een paar W-vragen voor aan een raadslid.

Wanneer wist je … ik wil de politiek in?
Als ik terugkijk horen vertegenwoordigende en belangenondersteunende activiteiten er gewoon bij. Toen ik meer in de stad wilde gaan doen was GroenLinks dan ook vanzelfsprekend.

Wat is je drijfveer om dit werk te doen?
Werken aan dat wat ik belangrijk vind, zegt Paul Baart als hij het over z’n drijfveren heeft en vult dat verder in met samen werken aan een mooie samenleving. Dat doet hij in z’n werk en samen met GroenLinks’ers en zeker ook PvdA’ers in onze gemeente.

Waarvoor kom jij extra in beweging?
Werken aan een mooie samenleving waar iedereen mee kan doen. Dat iedereen goed kan wonen en goed werk heeft. En als dat (even) niet kan zo goed mogelijk ondersteuning krijgt. Extra mooi, zegt Paul, is het dat we daar samen aan werken met ‘brede welvaart’ als uitzicht en manier van werken. Dan komen onderwerpen natuur- en klimaatbewust bouwen, verstandig omgaan met energie en toepassen van nieuwe inzichten en technieken vanzelf aan de orde.

Wie is voor jou een inspirerende collega?
Paul Baart denkt even na en antwoordt dan: ‘Door samen met anderen te werken vind je steeds weer nieuwe inzichten en dagen zij je uit een stapje extra te zetten. Vaak gaat het om mensen die ons als raadsleden aanspreken en ons betrekken bij de dingen die zij doen. Daarbij word ik ook enthousiast van de inspirerende plannen en programma’s van de Euregio en de Stedendriehoek. Ontzettend veel heb ik ook aan de samenwerking met GroenLinks-leden in het land. En ook de andere raadsleden, het college van B&W en de medewerkers van de gemeente hebben vaak zoveel goede ideeën, plannen en energie, dan kun je niet stil blijven zitten.’

Welk moment springt er voor jou echt uit?
Het zijn niet zozeer momenten, zegt Paul, het gaat meer over de onderwerpen: de prachtige plannen voor de groene stad, mobiliteit en de vernieuwing die dat vraagt en ook alles wat met internet, communicatie en gegevens te maken heeft. De gemeente is een grote vereniging waar de leden verplicht lid van zijn. Met hun gegevens moeten we meer dan zorgvuldig omgaan.

Waar zie je kansen en mogelijkheden?
Er zijn ontzettend veel kansen voor de toekomst. De kansen moeten we grijpen en mogelijk maken. De nieuwe wijken, de manier waarop we werken, de groene stad, Apeldoorn als stad van veiligheid, de mogelijkheden van digitalisering bij mobiliteit, maar ook als we het hebben over gegevens en gegevensbeheer: samen in de gemeente, de regio en over onze grenzen. Er is nog veel te doen en … het kan gewoon.