Stedendriehoek

De voordelen van duurzaam ondernemen met zonne-energie

De maatschappelijke focus op milieu en duurzaamheid heeft effect op het ondernemerschap, rekening houden met duurzaamheid is een extra factor waar ondernemers tegenaan kunnen lopen. Maar de omschakeling naar een groenere bedrijfsvoering kan ook veel voordelen met zich meebrengen.

Investeren in zonnepanelen
In het huidige economische klimaat is investeren erg goedkoop met een uitzonderlijk lage rente. Daarom is het interessant om te kijken naar de verduurzaming van de energieconsumptie van jouw bedrijf. Een gemiddeld bedrijfspand heeft namelijk oppervlaktes waar veel geld te besparen en zelfs te verdienen is: het dak!

Jouw dak kan potentieel jouw nieuwe energieleverancier worden door middel van zonnepanelen, wat een substantiële verlaging van uw energierekening kan betekenen. De Nederlandse zomers vertonen steeds meer zonne-uren wat gunstig uitpakt voor het opgewekt vermogen van zonnepanelen, en steeds meer ondernemers zien het voordeel van een dak vol met panelen. De overheid is ook groot voorstander van deze verduurzaming in het bedrijfsleven en biedt lucratieve subsidies om deze vooruitgang te stimuleren. Deze combinatie van subsidies en een lagere energienota resulteert in rendementen tot wel 14% op de investering in een zonnestroom-installatie, dat betekent dat je in 7 jaar de investering hebt terugverdient.

Positief imago
Naast de subsidies, zoals de nieuwe SDE++ regeling, en kostenbesparing heeft het ook een positief effect op het imago van je bedrijf. Klanten zijn steeds milieubewuster en kiezen daardoor vaker voor ‘groene’ bedrijven, het overstappen naar energie alternatieven kan je concurrentiekracht vergroten. Daarnaast heeft de overheid besloten om alleen nog aanbestedingen te doen bij bedrijven met een duurzame bedrijfsvoering, in het kader van stimuleren tot energietransitie. Duurzaam ondernemen kan jouw klantenkring dus alleen maar ten goede komen.

Het proactieve besluit om duurzaam te gaan ondernemen zorgt er ook voor dat de bedrijfsvoering toekomstbestendig wordt. Vanuit Den Haag zijn er al diverse plannen om middels wetwijzigingen verduurzaming verplicht te stellen, door nu die ommezwaai te maken kunt een positie als voorloper claimen en je daardoor onderscheiden van de rest.

Andere optie
Omschakelen naar een zonnestroom installatie is in het begin een forse investering wat natuurlijk kan afschrikken. Wil je wel de bovengenoemde voordelen maar heb je niet het investeringsbedrag tot je beschikking dan is dakhuur ook een optie. In dit financieringsmodel worden de panelen op jouw dak geplaatst en ontvang je een vergoeding per vierkante meter  met een aantrekkelijk tarief.

Ben je benieuwd wat zonnepanelen voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Ga dan naar de website van Zonnestroom Nederland.