Stedendriehoek

De vijf elementen van een perfecte keuken

Een keuken is het hart van elk huis. Is het de plek waar jij je culinaire creativiteit tot uiting brengt, waar je geniet van gezellige, heerlijke maaltijden en waar je tijd doorbrengt met familie en vrienden? Wat maakt een keuken tot jouw droomkeuken? Onderstaande vijf punten zijn als handvat te gebruiken bij het kiezen en ontwerpen van je toekomstige droomkeuken.

 1. Stijl
  Eigenlijk zou functionaliteit als eerste moeten komen, maar omdat iedereen toch eerst afgaat op de stijl en uitstraling van een keuken, beginnen we hiermee. Moderne keukens zijn vaak strak en gemakkelijker in onderhoud. Zo hebben ze geen handgrepen waar je omheen moet poetsen en kun je het gehele oppervlak in een keer eenvoudig schoonmaken. Voor een inductiekookplaat geldt eigenlijk hetzelfde. Toch hoeft het niet te betekenen dat een klassieke of landelijke stijl ouderwets en moeilijk te onderhouden is. Ook bij dergelijke stijlen wordt moderne apparatuur toegepast en ben je van alle gemakken voorzien. Denk ook na over kleurenschema’s, materialen en verlichting om een sfeer te creëren die past bij jouw wensen.
 2. Functionaliteit
  De eigenlijke nummer 1: functionaliteit. Dit betekent dat alles op de juiste plaats moet staan, zodat je gemakkelijk kunt koken en opruimen. Denk aan een logische indeling van apparatuur, werkbladen en opbergruimte, zodat je makkelijk kunt manoeuvreren tussen kookplaat, koelkast en gootsteen. Vooral de grote items, zoals koelkast, vaatwasser en fornuis, zijn bepalend voor de indeling en functionaliteit van de ruimte. Denk ook aan het onderhoudsgemak; het onderhoud van een inductiekookplaat en greeploze keuken is het makkelijkst.
 3. Opslag
  Voldoende opbergruimte is essentieel. Niets is zo frustrerend als een rommelige en chaotische keuken waar je geen plek hebt om al je kookgerei, servies en voorraad op te bergen. Zo zijn diepe laden in het lage deel van het keukenblok veel functioneler dan onderkastjes. Investeer in slimme opbergoplossingen zoals een hoge voorraadkast met uittrekbare lades, hangende rekken en speciale hoekkasten. Zo kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte.
 4. Verlichting
  Je hebt voldoende licht nodig op je handen wanneer je bijvoorbeeld groenten snijdt of afwast. Je wilt ook voldoende licht hebben tijdens het bereiden van maaltijden. Overweeg zowel algemene verlichting als gerichte verlichting boven werkbladen en kookplaten. Dimbare verlichting zorgt voor veel sfeer op de juiste momenten, zoals tijdens gezellig dineren of borrelen.
 5. Duurzaamheid
  Een duurzame keuken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Kies voor duurzame materialen zoals bamboe of gerecycled hout voor kasten en werkbladen. Investeer in energiezuinige apparatuur.