Stedendriehoek

De Verleiders: Stem Kwijt

APELDOORN – ‘Wie van de mensen in het publiek heeft afgelopen maart gestemd?’ Meer dan de helft van de bezoekers van Theater Orpheus steekt zijn of haar hand op. ‘En wie heeft niet gestemd?’ Een paar vingers gaan de lucht in.

(Verslag door Mandy Hendriks)

‘Vinden de stemmers dat de niet-stemmers zich onttrekken aan hun democratische plicht? En vinden zij dat de niet-stemmers hun mond moeten houden, omdat ze niet gestemd hebben?’ Het publiek knikt heftig instemmend. Een paar bezoekers blijven akelig stil. ‘Nou, dit wordt een interessante avond,’ lacht Tom de Ket, een van de Verleiders.
Voor de vijfde keer dit jaar hebben de mannen van de Verleiders (Marcel Hensema, Victor Löw, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts) een show in elkaar gezet over een actueel thema. Na het succes van Slikken en Stikken (seizoen 2016-2017) is dit jaar de democratie aan de beurt. Waarom werkt deze niet meer? Of erger nog, heeft deze ooit gewerkt? In een aantal sketches en monologen vertellen de mannen over actuele gebeurtenissen, waaronder over de affaire met VVD-er Henry Keizer en crematievereniging de Facultatieve. Het bestuur van de vereniging verkocht de vereniging voor een prikje, terwijl het ruim 32 miljoen euro waard was. De ene Verleider vindt dat het bestuur beter had moeten weten, de ander dat de politicus misbruik heeft gemaakt van de zogenoemde ‘kenniskloof’.
Het publiek in Orpheus wordt geconfronteerd met een aantal feiten en een aantal actuele vraagstukken rondom de democratie. Vanuit verschillende standpunten en meningen redeneren de Verleiders. De show is er niet om mensen een mening aan te praten, maar om uitleg te geven op een humoristische manier. Tot en met maart is de voorstelling te zien door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.de-verleiders.nl.