Stedendriehoek

De schapen gaan uit hun warme jasje

HOOG BUURLO – Op Vaderdag, zondag 19 juni, verzorgt Staatsbosbeheer van 11.00 tot 16.00 uur weer de schaapscheerdersdag op Hoog Buurlo. Nadat door corona de schaapscheerdersdag twee jaar niet door kon gaan, is iedereen dit jaar weer van harte welkom op Hoog Buurlo.

De schapen worden traditioneel met de hand geknipt of met de tondeuse geschoren. Ook zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud, en er is een kleine Veluwse markt. De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Voor kinderen is er van alles te beleven op de schaapscheerdersdag. Ze kunnen knutselen met wol en vilt, het vernieuwde blotevoetenpad lopen en een broodje bakken boven het vuur. Of actief meedoen met het schaapsherderparcours. Dit jaar zijn er ook voor de vaders en moeders stoere activiteiten te doen. Maak jij samen met je kind de hoogste stapel boomstamschijven? Of kun jij het beste strozak werpen? Wie weet verdien je een mooie privé-excursie met de boswachter voor het hele gezin.

Naast de doorlopende activiteiten is er een programma met de boswachters en de herders. Rond 12.00 en 14.00 uur vertelt herder Wilfried over zijn beroep, zijn schapen en laat hij zien hoe hij zijn kudde hoedt. Ook zijn er meet & greets met de boswachters van Staatsbosbeheer.

Markt en horeca
Rond de schaapskooi is een marktje met schaapgerelateerde producten en Veluwse streekproducten zoals schapenknuffels, wollen kleding, sieraden, schapenkaasjes, Veluwse bosbessenjam, Veluwse wildstoofpotjes, honing van de plaatselijke imker etc. Tijdens de dag kan men genieten van onder andere goede koffie, biologische sappen, broodjes worst, Italiaans ijs en vers gebakken stroopwafels.

Fris geknipt de zomer in
Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Alle 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. “Traditie”, vertelt hun herder Wilfried Buitink. “Zo laten we het ambacht van vroeger zien.” De 100 lammetjes die in het vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar. De herder doet een boekje open over zijn vak. “De meest gestelde vraag? Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?” Alleen is Wilfried echter nooit. “De dieren houden me gezelschap. De honden, de schapen, het buiten zijn. Daar kan geen kantoorbaan tegenop.”

Dit jaar besteedt Staatsbosbeheer extra aandacht aan de aanwezigheid van de wolf op de Veluwe. Hoe zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat wolven en schapen zonder conflicten samen leven op de Midden Veluwe en wat betekent de inzet van kuddebeschermingshonden voor de schaapskudde van Hoog Buurlo?