Stedendriehoek

De romantiek van de woonkeuken: 5 x tips

Zijn het de woonmagazines, vakanties, de vlogs of de blogs, of toch die ene aflevering van Kopen zonder Kijken? Het is moeilijk om te achterhalen hoe trends ontstaan en wanneer ze weer verdwijnen. Het razendpopulaire item dat woon- of leefkeuken heet zal echter de komende decennia niet weg te slaan zijn van de verlanglijstjes. Sterker nog, ze schieten als paddenstoelen uit de grond, vaak als verlengstuk van de bestaande keuken. Vijf woonkeuken-tips!

Glazen schuifwand
Die uitbouw richting achtertuin laten mensen in de eerste plaats realiseren voor meer ruimte en licht. Dit is immers de plek waar het huishouden zich concentreert en het gezin bij elkaar kruipt. Om te eten, te spelen en te werken. Er is tevens meer contact met de natuur wanneer een glazen schuifwand uitnodigt om buiten en binnen met elkaar te verenigen. Zoek op de term schuifwand overkapping en zie in een oogopslag de schoonheid hiervan.

Eigen groenten en kruiden kweken
De foto’s op verandaglas.com inspireren je om ook de tuin aan te pakken. Een deel van de planten kan overigens beter binnen staan. Dat geldt sowieso voor de moestuinplanten die de kou van de Hollandse lentes niet aankunnen, en doorgaans eerst in een kas moeten worden opgekweekt. Dat doe je nu in de keuken, zodat je favoriete, heerlijk geurende ingrediënten meteen in de buurt staan.

Het hele gezin aan de lange eettafel
De lange tafel is een trend die in navolging van de woonkeuken ons land bereikte. Niet meer die eeuwige vier-persoons eettafel, maar een eetgelegenheid voor zes of zelfs acht personen heeft de voorkeur. Zo ontstaan met buren, vrienden of familie idyllische avonden die doen denken aan een romantische pasta-reclame: met z’n allen aan de lange tafel en genieten maar.

De tv als magneet
In andere culturen geldt de keuken al langer als pleisterplaats voor het hele gezin en iedereen die maar komt aanwaaien. Niet zelden staat of hangt daarom ook de tv hier, want het is ongezellig als voetballiefhebbers om 21:00 van tafel willen voor de wedstrijd. Die kijk je nu gewoon met z’n allen in de keuken. Overdag zet je gezellig 24Kitchen aan, met het geruststellende gekeuvel van Rudolph van Veen.

Richt het werkblad op de eettafel
Met een woonkeuken verdwijnt het gegeven dat de dienstdoende kok niks meekrijgt van de tafelconversaties. Zeker wanneer het werkblad richting eettafel staat. Al sjalotjes snijdend en salades mengend je mening over een talkshow geven – in de woonkeuken mis je niks van de gesprekken. Hou daar rekening mee als je aan deze droomverbouwing begint!