Stedendriehoek

De pen als wapen voornAmnesty International

APELDOORN – Het schrijven van brieven naar staatshoofden en andere autoriteiten voor (gewetens)gevangenen en om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen, is al jaren een kernactiviteit van Amnesty International. Op woensdag 18 januari van 19.30 tot 21.00 uur is er weer een schrijfavond bij mevrouw Lauw aan de Rozenlaan 10. Er zijn voorbeeldbrieven (om over te schrijven).

Greetje Jansen, namens schrijfwerk Amnesty Apeldoorn: “We schrijven naar Iran, China en Indonesië. Naar Iran voor filmmaker Keywan Karimi, die in oktober 2015 werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf vanwege een muziekvideo. Hij werd op 23 november 2016 opgeroepen om zijn gevangenisstraf van één jaar uit te zitten in de Evin-gevangenis in Teheran. De overige vijf jaar hoeft hij niet achter de tralies op voorwaarde dat hij zich ‘goed gedraagt’.”

 

Daarnaast schrijven de deelnemers naar China voorHuang Qi, oprichter van een website met informatie over mensenrechtenschendingen en demonstraties. Eind november vielen veiligheidsambtenaren zijn huis binnen en namen hem mee. Greetje: “Volgens de autoriteiten zou hij staatsgeheimen hebben gelekt. We willen de Chinese autoriteiten oproepen Huang Qi onmiddellijk toegang te geven tot een advocaat om hem een eerlijk proces te geven.”

 

Ze vervolgt: “Tenslotte schrijven we naar Indonesië voor de vrijlating van Papoea-activist Steven Itlay. Op 6 april 2016 was hij bij een kerk om met anderen te bidden en geweldloos te demonstreren voor een onafhankelijk West-Papua. De autoriteiten pakten hem op en veroordeelden hem voor opruiing. Aanvankelijk beschuldigden de autoriteiten hem van rebellie, waarvoor hij levenslang kon krijgen. Hij moet nu een jaar achter de tralies.” Zie voor meer informatie de website www.amnestyapeldoorn.nl