Stedendriehoek

‘De passie voor schoenen zit bij ons echt in de familie’

Bij Van Essen ga je altijd met topschoeisel de winkel uit

door Elisa De Bruijn

APELDOORN – Apeldoorn, de groene hoofdstad van de Veluwe. Een stad met veel geschiedenis en historische ondernemers, die tegenwoordig steeds meer uitsterven. Nieuwsblad Stedendriehoek besteedt aandacht aan deze groep ondernemers. Deze week ga ik langs bij familiebedrijf Van Essen aan de Hoofdstraat 88.

Bij aankomst leiden Bill en Sylvia, beiden eigenaar van hun familiebedrijf Van Essen Schoenen, mij tussen de schoenen door naar boven, naar een klein kantoortje dat boven de zaak is gevestigd. Met een kop koffie in mijn hand luister ik naar de verhalen van Bill en Sylvia die teruggaan naar hun kindertijd. “De passie voor schoenen zit al drie generaties bij ons in de familie”, vertelt Bill met enthousiasme. “Alphons Snoeren opende op 17 mei 1913 het eerste filiaal in de Apeldoornse Dorpstraat, nu dus de Hoofdstraat.”

Zus Sylvia vult hem aan: “Onze opa, Willem van Essen, die zelf geboren was in Westervoort, verhuisde naar Apeldoorn, om daar vervolgens de leiding van het filiaal op zich te nemen.” Bill vertelt hoe na de dood van opa Willem in 1956, dochter Meli, die toen pas 19 jaar oud was, voor een belangrijke beslissing stond. “Toen onze moeder Meli de volwassen keuze had gemaakt om onze opa op te volgen in de schoenmode, trouwde zij later met haar echtgenoot Joop.”

Twee keer verhuisd

Van Essen schoenen is in het 110-jarig bestaan twee keer verhuisd. “We zijn begonnen aan de Hoofdstraat 94”, zegt Bill. “Later zijn we verhuisd naar het pand ernaast, Hoofdstraat 96.  Aan de Hoofdstraat 88 is er een geheel nieuw pand gebouwd, waar we sinds 1967 zitten en niet meer zijn weggegaan.” Bill, die inmiddels al ruim veertig jaar in het vak zit en zeven jaar ouder is dan zijn zus Sylvia, heeft nog steeds veel plezier in zijn vak. “Sylvia en ik staan ondanks onze leeftijd nog elke dag met veel plezier in de winkel, iets wat met passie tot stand is gekomen.” Als ik doorvraag waar die passie vandaan komt, antwoordt hij met een trotse glimlach: “De passie voor schoenen zit bij ons echt in de familie. Iets wat onze ouders ongetwijfeld door hebben gegeven aan ons.” Sylvia vult hem aan: “Als jonge kinderen  hielpen we na schooltijd bijvoorbeeld met het uitpakken van schoenen. Op deze manier is onze liefde en passie voor het vak begonnen en niet meer weggegaan.”

Supertrots

Bill vertelt dat hij zich nog goed kan herinneren dat hij als 15-jarige jongen zijn eerste paar schoenen verkocht. “Die dag herinner ik me nog als gisteren. Tijdens het verkoopproces van schoenen komt meer kijken dan alleen het afrekenen van een doos”, zegt Bill. “Vooral op de herenafdeling is een verkooppraatje essentieel. Mijn eerste verkochte paar schoenen liet mij in volle extase achter. Ik was supertrots.” Ook vertelt Bill dat, ondanks het goed lopende familiebedrijf waar niets moest en alles mocht, Sylvia en hij niets voor niets kregen. “Als wij iets wilden hebben, moesten we daar net zo hard voor werken als een ander.”

Vader en moeder Nieuwenhuis-van Essen hielpen ook later graag nog een handje mee in de zaak. “Vader die van oudsher de financiële zaken regelde en moeder die de rol van inkopen op zich nam, hielpen soms nog mee achter de schermen”, vertelt Bill die met trots wijst naar hun portretfoto’s die aan de muur hangen. “Vaak zat vader boven op kantoor dan de krant te lezen en nam hij af en toe de telefoon op wanneer hij kon of opende ’s ochtends vroeg de winkel om de medewerkers binnen te laten. Ze waren er altijd bij betrokken.” Een echte samenwerking die al generaties in de familie zit. Als ik Sylvia vraag naar hun samenwerking als duo en het verloop hiervan, antwoordt zij vastberaden. “Ach, wij werken al zo lang samen, al van kinds af aan. Eigenlijk weten we niet beter.”

Modisch comfort

Die samenwerking heeft door de jaren heen voor veel succes gezorgd in Apeldoorn en omstreken. Van Essen Schoenen specialiseert zich vandaag de dag in modisch comfort. “Wat ons het meest onderscheidt van andere schoenenwinkels is, naast het stukje service, wat wij erg belangrijk vinden, ons assortiment aan schoenen”, zeggen de ondernemers. “Naast ons ruime assortiment aan comfortschoenen, schenken wij ook aandacht aan de kleine maten schoenen die in veel winkels worden vergeten”, zegt Sylvia die haar broer aanvult. “Daardoor merken we dat mensen niet alleen uit Apeldoorn, maar ook van ver weg onze winkel bezoeken. “Het is hier net een snoepwinkel”, zeggen ze dan. Dit is uiteraard een enorm compliment.” Vaste klanten bezoeken regelmatig schoenenzaak Van Essen voor pas-advies, hun klantvriendelijke service en ruime assortiment aan kwalitatieve schoenen.

Naar aanleiding van het destijds 100-jarig bestaan van Van Essen draagt de winkel vanaf 2013 het predicaat ‘Hofleverancier’, dat toen nog is verleend door Koningin Beatrix. Een prachtige mijlpaal voor het harde werk van alle drie de generaties. “Wat het extra speciaal maakte, was dat onze beide ouders dit nog mee hebben mogen maken”, vertelt Bill.

Geen opvolger

Het behouden van een zelfstandig ondernemerschap brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee, waaronder de keuze voor een goede opvolger. Iets wat na de derde generatie bij Van Essen Schoenen blijkt te ontbreken. “Een opvolger hebben we niet”, zegt Bill. “Maar we staan nog elke dag met plezier op om in de winkel te werken”, vult Sylvia aan. Iets wat volgens haar het belangrijkste is als je langzaam naar de pensioenleeftijd groeit. “We kijken met een positief open eind de toekomst in”, sluit Bill af.

Na ons gesprek staan we alle drie op en verlaten het kantoor, lopend door het walhalla aan schoenen. Waar je ook vandaan komt, klanten van Van Essen verlaten de zaak gegarandeerd met een paar fijne, goed passende schoenen…