Stedendriehoek

De moeflon, het icoon van De Hoge Veluwe

door Sabine Bootsma en jachtopzichter Pieter Hidma

In 1921 kreeg Anton Kröller vier rammen en acht ooien van de Groothertogin Charlotte van Luxemburg, om de diversiteit aan dieren te vergroten en uit te zetten op De Hoge Veluwe. Tegenwoordig heeft Het Nationale Park De Hoge Veluwe een voorjaarsstand van ongeveer 220 moeflons.

De moeflon is het kleinste wilde schaap in Europa. Het is een haarschaap: in plaats van wol heeft de moeflon haar. Ze komen van oorsprong voor op de ruige, rotsige eilanden Sardinië en Corsica, waardoor ze gedurende de eerste jaren op de arme, zachte Veluwse grond hoefproblemen kregen. Ze ontwikkelden echter snel: de lammeren die op De Hoge Veluwe geboren werden kenden die problemen niet. De moeflons voelden zich thuis, al honderd jaar weten ze zich op De Hoge Veluwe zelfstandig te handhaven.

Waar vroeger (15de tot 19de eeuw) grote schaapskudden de heide open hielden, zijn het op De Hoge Veluwe nu de moeflons die het heide- en stuifzandlandschap beheren. Ze eten het gras dat tussen de heideplanten groeit en houden daarmee het landschap open. Als ze dat niet zouden doen, zou de heide dichtgroeien met gras en later ook met bomen. Zo zou langzamerhand de karakteristieke afwisseling van het landschap van het Park verdwijnen.

Veel mensen vinden het leuk om wild te komen kijken in het Park. De moeflon is een vluchtdier en zoekt de veiligheid van een kudde. Zijn zintuigen zijn goed ontwikkeld, ze hebben heel goede ogen en zien potentieel gevaar al van grote afstand; daardoor zijn ze vaak moeilijker te zien. De grootste kans heeft u bij het Bosje van Staf, Oud-Reemsterzand en het Middenzand.

Doordat de moeflons in hun oorspronkelijke leefgebied op de rotsen leven, worden de hoeven (schalen) op een natuurlijke manier geslepen. Op De Hoge Veluwe leven de moeflons op zandgrond, waardoor, ondanks dat ze zich goed aangepast hebben, de hoeven toch af en toe wel eens doordraaien of inscheuren.

Om dit tegen te gaan, is een ingenieuze oplossing bedacht door onze jachtopzichters. Er zijn lavastenen opgestapeld op verschillende plekken op De Hoge Veluwe. Midden op de lavastenen staat een liksteen voor schapen, met zouten en mineralen, iets wat de moeflons erg lekker vinden. Op deze manier worden de moeflons gedwongen om op de lavastenen te klimmen om bij de liksteen te komen, wat ervoor zorgt dat de hoeven op een natuurlijke manier worden afgesleten.