Stedendriehoek

De Koninklijkste plekjes van de stedendriehoek

Heel even kon je alweer genieten van zomerse temperaturen. Toch laat het echte warme weer nog even op zich wachten. Tijd dus om te bedenken wat je wel kan doen. Wij geven je de leukste plekjes dicht bij huis. En met koningsdag inzicht, geven we er een koninklijk tintje aan. 

De prinselijke Apeldoornse sluiproute
Elke stad heeft verborgen plekjes waar je zomaar aan voorbij loopt. Zo ook in Apeldoorn want ken jij de Prinsengang? Het is de steeg die de Deventerstraat met het Raadhuisplein verbindt. Maar dat niet alleen, deze steeg heeft ook een rijke geschiedenis. Toen de steeg alleen nog maar een pad tussen de tuinen was, was het de route voor stadhouders, prinsen en prinsessen om naar de Mariakerk te gaan (die vroeger op het Raadhuisplein stond). Deze Prinsengang is de smalste steeg van Apeldoorn. Heb je de steeg nooit gezien? Niet gek hoor. De steeg is namelijk zo goed verborgen dat prins Hendrik deze gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg. Om de steeg echt onderdeel van het centrum te maken, is er een kunstwerk geplaatst, ontworpen door Apeldoorner Bas Fontein.

De kus
Voor het volgende koninklijke kunstwerk zijn je mooiste hakken en Tommy Hilfiger handtas nodig en je camera. Het gaat hier om De Kus van Jeroen Henneman dat op het Apeldoornse Stationsplein staat. Het verbeeld het ranke silhouet van twee gezichten en is zó geplaatst dat het lijkt of zij elkaar kussen. Het kunstwerk was overigens een geschenk van de gemeente Apeldoorn aan prins Willem-Alexander bij zijn huwelijk in 2002.

De koning te rijk in Deventer
Een rijk gevoel krijg je bij de Deventer koekwinkel aan de Brink. Het nostalgisch en authentiek ingericht winkeltje met koffie & theeschenkerij neemt je zo mee terug in de tijd. Hier waan je je in de tijd dat prinses Juliana nog klein was. Met prachtige koekblikken en de geur van ontbijtkoek. Ga dus niet op stap met een handtas maar kies liever je crossbody tas dames, zodat je je handen vrij hebt en het liefst met nog wat plaatst zodat je ook wat lekkers mee naar huis kunt nemen.

Denk je dat dit het ultieme moment is? Loop dan ook nog even door naar Gio’s aan Grote Kerkhof 24. Hier moet je huisgemaakt ijs geproefd hebben en het uitzicht gezien. Het enige moeilijk hier is kiezen tussen al die heerlijke smaken.

De beste straat voor grote en kleine prinsessen
Je zou bijna denken dat zoveel toffe adresjes niet in een kleine stad te herbergen zijn. Toch lukt het in Zutphen. En het fijne is dat jij er je weekendtas niet eens voor hoeft in te pakken. Dus schijnt de zon, dan ga je heerlijk flaneren in de Lange Hofstraat waar sinds corona geen auto’s meer mogen rijden om de voetgangers meer ruimte te geven. En als je dan toch een heerlijk rondje maakt, mag de korte Hofstraat met Bonbonatelier Janson natuurlijk niet ontbreken. Nog een lekkere dressing nodig voor je lunch of diner salade? Dan ben je bij Pure taste aan het juiste adres. Wel even reserveren vooraf he?