Stedendriehoek

De invloed van wandelen op je gezondheid

Lichaamsbeweging is heel belangrijk, op deze manier komen we door het dagelijks leven, maar ook blijven we hierdoor fit. Wandelen is hierbij een van de meest toegankelijke vormen van lichaamsbeweging. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een paar stevige wandelschoenen en een mooie hoeveelheid motivatie om de deur uit te gaan. Wist je daarentegen dat wandelen niet alleen goed is voor je conditie, maar ook een positief effect heeft op je algemene gezondheid? In dit artikel gaan we op de invloed van wandelen op je gezondheid in en bespreken we waarom het een van de beste manieren is om actief en gezond te blijven.

Verbeterde fysieke gezondheid

Wandelen is eigenlijk een vorm van training die “cardiovasculaire training”genoemd wordt, deze training staat bekend om het versterken van je hart en longen. Door regelmatig te gaan wandelen, verbeter je je conditie en verlaag je het eventuele risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Bovendien helpt wandelen bij het verbranden van je calorieën en kan het ook nog eens helpen bij gewichtsverlies of het behouden van je huidige gewicht. Door regelmatig een poosje te wandelen, versterk je ook je spieren en botten, wat op zijn beurt weer kan helpen bij het voorkomen van botgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose .

Stressvermindering

Naast de verscheidene fysieke voordelen van wandelen, heeft het ook een positief effect op je mentale gezondheid. Het is bewezen dat wandelen in de natuur namelijk stress kan verminderen en je humeur kan verbeteren. Bovendien is het bewezen dat het bewegen in de frisse lucht en het groen om je heen angst, depressie en andere mentale gezondheidsproblemen kan verminderen.Door dus regelmatig te gaan wandelen, geef je jezelf de kans om even tot rust te komen en alles los te laten. Terwijl je dit doet kan je je gedachten ordenen en nieuwe energie opdoen.

Verbinding met de natuur

Een gevoel van verbondenheid met de natuur kan ook worden gecreëerd door te gaan wandelen. Door jezelf bloot te stellen aan de unieke schoonheid en rust van de natuur, kun je jezelf voor een moment losmaken van de drukte van het dagelijks leven en genieten van de wat eenvoudigere dingen om je heen. Of je nu loopt te wandelen in een bos, langs het strand of in de bergen, de natuur heeft een soort helende kracht die je op haar eigen manier kan helpen om te ontspannen en tot jezelf te komen.

Wandelen in Zwitserland

Mocht je interesse hebben in wandelen en de ultieme wandelervaring wilt beleven, is Zwitserland de ideale bestemming. Met haar prachtige landschappen, hoge bergen en kristalheldere meren is Zwitserland een waar paradijs voor wandelaars. Het maakt niet uit of je kiest voor een ontspannen wandeling langs een bergpad of voor een uitdagende trektocht in de Alpen, er is voor elk wel een bijpassende wandeltocht. Ook is er natuurlijk een perfect seizoen om te gaan wandelen. Wandelen in Zwitserland zomer is het perfecte weer om te gaan wandelen. Gedurende dit seizoen kun je namelijk genieten van de prachtige bloemen en alpenweiden die het landschap sieren.