Stedendriehoek

De grenzeloze flexibiliteit van beton

Waarschijnlijk is flexibiliteit niet het eerste woord dat je te binnen schiet wanneer je aan beton denk. Beton is immers een erg sterk en vormvast bouwmateriaal. De flexibiliteit zit hem dan ook niet in het materiaal zelf, maar in de toepassingsmogelijkheden. Betonnen elementen kunnen voor talloze verschillende doeleinden worden ingezet, van dragende constructies tot effectieve afschermingen. Denk bijvoorbeeld aan muren, funderingen en stallen. Maar bijvoorbeeld ook aan afrasteringen met tetrapods of speciaal gevormde betonnen barrières. Ontdek in dit artikel meer over de wondere wereld van betonelementen.

Een barrière waar je op kunt vertrouwen
In het verkeer staat veiligheid voorop. Dat geldt voor weggebruikers, maar zeker ook voor de mensen die elke dag weer hard werken om onze wegen in topconditie te houden. Bij wegwerkzaamheden is het daarom essentieel om de werknemers een veilige werkomgeving te bieden. Hier worden betonnen barriers ingezet om de wegwerkers af te schermen van het verkeer, dat ook door moet rijden. Deze barriers worden ook ingezet om het verkeer in de bebouwde kom in goede banen te leiden.

Ook voor de kust vervult beton een onmisbare rol, bij het beschermen van ons land tegen de nooit aflatende aanvallen van de zee. Het beukende geweld van de golven wordt gebroken en verzwakt met behulp van zogeheten tetrapods. De unieke vorm van tetrapods in combinatie met de kracht van beton maakt dit de perfecte golfbrekers om onze kust te beschermen tegen het geweld van de zee.

Verder zijn ook betonplaten een bijzonder graag gebruikt product, met name in straatwerk. Leg je deze platen op de juiste manier, dan zullen ze nooit verzakken. Al tientallen jaren worden betonplaten in Nederland dan ook ingezet voor bestrating bij bijvoorbeeld boerderijen, waar ze toch een behoorlijke belasting te verduren krijgen. Voordelen van deze platen zijn dat ze sneller te leggen zijn dan een bestrating van klinkers. Daarnaast zijn de platen weer eenvoudig te verwijderen, waardoor de bodem bereikbaar blijft voor onderhoud aan leidingen en kabels.

Beton voor oplossingen op maat
Deze grenzeloze toepassingsmogelijkheden maken van beton zo’n flexibel materiaal. Want hoe sterk en duurzaam het na uitharden ook is, voor die tijd laat het zich in vrijwel elke denkbare vorm gieten.

Tegenwoordig worden hiervoor vooral innovatieve, state-of-the-art betonmallen gebruikt, speciaal ontworpen om het flexibele karakter van beton optimaal te benutten. Voor iedere denkbare oplossing is wel een mal verkrijgbaar waarmee beton in precies de juiste vorm kan worden gegoten. Dit zorgt niet alleen voor optimale vrijheid in de vormgeving van het beton, maar zorgt er ook nog eens voor dat men de benodigde blokken gewoon op locatie kan vervaardigen. Dat scheelt aanzienlijk in transportkosten.

Tot slot maken deze mallen het mogelijk om restafval tot een minimum te beperken. Betonresten kunnen namelijk gewoon weer worden gebruikt voor de vervaardiging van betonblokken voor – bijvoorbeeld – een simpele afzetting. Zo wordt van een restproduct dus een product met waarde gemaakt, waardoor beton ook een plaats vindt in de circulaire economie die juist in de bouw steeds belangrijker wordt.