Stedendriehoek

De gezondheidsvoordelen van bierbostel voor vee

Bierbostel is een bijproduct dat ontstaat bij het maken van bier. Dit product bestaat uit veel eiwitten en energie waardoor het erg geschikt is als onderdeel van het rantsoen van je vee. De stof is te kopen bij verschillende bedrijven die samenwerking met de voedselindustrie om de bijproducten te verkopen aan boeren. Deze kunnen vervolgens het product gebruiken om een rantsoen samen te stellen voor hun vee. Vooral door melkveehouders wordt bierbostel gebruikt om het eiwitgehalte in het eten te verhogen. Daarnaast verbetert het ook de penswerking van de koe. Hierdoor kan het voer beter verteerd worden.

Wat bierbostel precies is

Bierbostel komt vrij tijdens het brouwen van bier in de brouwerij. Na het maischen wordt het “wort” gescheiden van de bostel. De bostel loopt direct uit de filterinstallatie in de vrachtwagen. Het product is daarom vaak nog warm wanneer deze wordt geleverd. Bestel je bierbostel dan wordt deze in de vrachtwagen direct naar je boerderij gebracht. Is de bostel voldoende afgekoeld? Dan kan je deze opslaan en bewaren totdat het wordt gebruikt.

Door het hoge bestand aan eiwit is het bijproduct bierbostel erg geschikt voor rundvee. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als toevoeging tot het rantsoen voor varkens. Voor melkvee wordt er aangeraden om maximaal 8 tot 12 kg product in het rantsoen te stoppen. Voor vleesvee is dit max 1 of 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Voor varkens is het ook mogelijk om een percentage van het rantsoen te vullen met bierbostel. Voor vleesvarkens van 25kg tot 50 kg is dit 5% en voor vleesvarkens vanaf 50 kg 7.5%. Voor zeugen is dit max 12.5%.

Het product wordt dus geleverd in een vrachtwagen nadat het vers uit de fabriek komt. Het kan worden los gestort met een walking floor, kipper of containerauto. De stof dient opgeslagen te worden door middel van een sleufsilo of inkuilen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de stof 6 maanden houdbaar is. Het product kan je toevoegen aan je rantsoen totdat deze op is.

De visie van Looop

Het bedrijf Looop werkt samen met bedrijven in de voedselindustrie en levert bijproducten aan boeren voor veevoer. De website biedt verschillende producten aan waaronder bijvoorbeeld bierbostel, tarwegries en aardappelsnippers. Deze producten zijn namelijk nog steeds erg voedzaam maar zijn niet heel erg lekker. Het vee vindt dit echter wel lekker.

De visie van Looop is daarom ook om verspilling van deze producten tegen te gaan. De producten zijn niet meer geschikt als menselijk voer, maar toch is het zonde om ze zomaar weg te gooien. Het kan wel gebruikt worden als veevoer. Dit komt omdat de stoffen nog even voedzaam zijn. Vind hier meer informatie over het bedrijf Looop.