Stedendriehoek

De buxusmot, wat doe je ertegen?

In veel tuinen in ons land zien we buxus terug. Eén van de redenen om voor deze plant te kiezen, is omdat het een wintergroene plant betreft. Dit betekent dat je met buxus ook in de wintermaanden groen in jouw tuin hebt. Heb je echter te maken met de buxusmot? Dan is het nog maar de vraag in hoeverre jouw buxus ook groen blijven. De rupsen van de mot vreten de bladeren namelijk aan zodra zij uit hun eitjes zijn gekomen. Indien je veel van deze beestjes in jouw buxus hebt zitten, blijft er mogelijk weinig over van de blaadjes van de plant. Reden genoeg dus om in actie te komen. Maar wat doe je eigenlijk tegen de buxusmot? Dat vertellen wij je in onderstaande tekst.

Gebruik geen chemische middelen tegen de buxusmot
Veel ongedierte is te bestrijden met vergif. Indien je last hebt van de buxusmot, is dit echter niet aan te raden. Waarom niet? Omdat je hiermee niet alleen de mot uitroeit, maar ook andere beestjes in de buxus. Gebruik daarom liever biologisch bestrijdingsmiddel om jouw buxushaag mee in te spuiten. Je kunt overigens ook groene zeep gebruiken om de buxusmot te bestrijden.

Natuurlijke bestrijding
Een tweede manier om de buxusmot te bestrijden, is met behulp van natuurlijke vijanden. Veel vogels zijn bijvoorbeeld dol op de rups, evenals spinnen en slakken. Zie je slakken in jouw tuin lopen? Zet ze dan in buxushaag. Om het voor vogels makkelijker te maken bij de rupsen te komen, kun je de buxus op bepaalde plekken een beetje kaal knippen.

Handmatig verwijderen
De buxusmot bestrijden kan ook handmatig. Je kunt de beestjes namelijk met de hand uit jouw buxus verwijderen. Maak in dat geval niet de fout om ze op de grond te zetten. De rups kruipt namelijk altijd weer richting de buxus, waardoor hij niet verdwijnt. Doe ze ook niet in de gft-container. Hier kruipen ze namelijk binnen de kortste keren weer uit. Voer ze liever aan dieren die er dol op zijn, zoals vogels of slakken.