Stedendriehoek

De beste trucs om erachter te komen of iemand de waarheid vertelt

De waarheid is een groot goed. Zowel in persoonlijke als zakelijke relaties is het belangrijk dat je aanvoelt of iemand de waarheid spreekt. Op deze manier kan je voorkomen dat andere personen misbruik van je maken en hun eigen schijnwaarheid bouwen op een leugen! Sterker nog, wijdverspreide, nauwkeurige detectie van bedrog en manipulatie zou de wereld kunnen redden van de entiteiten die kwaadschiks hun snode plannen willen bestendigen! Daarom zetten we in dit artikel enkele handige tips op een rijtje om de waarheid te onderscheiden van een leugen.

Vraag ze om het verhaal nog eens te vertellen, in omgekeerde volgorde

Wanneer mensen gewend zijn om te liegen, hebben ze het verhaal meestal voor je klaar staan in chronologische volgorde. Moeten ze hun leugen echter omgekeerd vertellen, dan zullen ze zich gemakkelijker gestrest voelen omdat ze dit niet geoefend worden! Hierdoor zullen er barsten in het verhaal terecht komen, worden details weggelaten en zullen ze nerveuzer overkomen.

Gebruik het verrassingselement

Als je denkt dat er een kans is dat iemand liegt, stel dan een willekeurige vraag in het midden van het verhaal. Een goede truc om een leugenaar op heterdaad te betrappen, is door ze iets heel specifieks  te vragen. Op deze manier zullen ze hun leugen zo moeten uitbreiden dat ze zichzelf eigenlijk in de val lokken en het verhaal uit elkaar springt.

Controleer of vaagheid van het verhaal

Een leugenaar zal belangrijke details weglaten, omdat ze geen idee hebben hoe ze die eigenlijk in de leugen moeten verwerken. Let daarom goed op hoe vaag het verhaal en of het opzettelijk is, om te voorkomen dat je specifieke vragen zult stellen waar ze geen antwoord op hebben.

Kijk uit voor een neppe glimlach

Het moment dat iemand liegt, is de kans groter dat de persoon zijn lippen op elkaar drukt en een neppe glimlach maakt. Mocht je de persoon al kennen, dan is het meestal gemakkelijker om hun neplach te herkennen. Onthoud dat als mensen authentiek glimlachen, ze dat meestal doen met hun hele gezicht, in plaats van alleen de lippen.

Doe uitgebreid onderzoek en breng de feiten tezamen

Net zoals bij een waarheidsvinding onderzoek, is het belangrijk dat de details in kaart worden gebracht en alle relevante informatie wordt verzameld. Als er sprake is van tegenstrijdige informatie, probeer dan van beide standpunten meer informatie te vergaren om te achterhalen waar de kern van de waarheid ligt. Het doen van uitgebreid onderzoek vereist het vermogen om nauwkeurige en expliciete regels op te stellen om te bepalen hoe de waarnemingen moeten worden gedaan en hoe ze kunnen worden geïnterpreteerd. Zorg er dus voor dat je alle componenten meetelt en je informatie baseert op onafhankelijk onderzoek.