Stedendriehoek

Dag van de Aarde: Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Vandaag, donderdag 22 april, is het de Dag van de Aarde. In een woelige wereld vol onzekerheid over de toekomst verlangen mensen naar positieve impulsen. De Dag van de Aarde is zo’n impuls. Een periode waarin men de waarde van de aarde beseft, welke schoonheid de natuur meebrengt, hoe je kunt genieten van een nieuwe lente en van het goede dat het leven te bieden heeft.

In de landen waar Dag van de Aarde al langer is ingeburgerd, zien we een groot aantal plaatselijke activiteiten, zoals markten, wandeltochten, muziekfestivals of opruimacties en vaak een paar grote evenementen, zoals in 1990 een 500 kilometer lange menselijke keten in Frankrijk. De agenda voor Dag van de Aarde is breed en omvat naast natuur en milieu tevens de onderwerpen ontwikkelingssamenwerking, sociale verhoudingen, consumptie, overbevolking en economie. Het streven is een bewustwording en een wereldwijde duurzame ontwikkeling op gang te brengen.

Een kijkdoorbraak voor de aarde

Wil je meer te weten komen over het thema ‘Een kijkdoorbraak voor de Aarde’? Doe dan mee en meld je aan voor een webinar door Henry Mentink. “Hij presenteert in een webinar een nieuwe kijk op de economie en samenleving. Over de Aarde en de kunst van het kijken, hoe we samenleven en hoe we de economie organiseren”, aldus de organisatie. “Je kunt je aanmelden op kijkdoorbraak.nl”

Dag van de Aarde internationaal

De Dag van de Aarde is sinds 1970 vooral in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen een populair fenomeen. Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind april uitgeroepen tot Week van de Aarde en tot eind mei tot Maand van de Aarde, met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.

De Stichting Dag van de Aarde introduceerde in 2002 de nationale dag voor bezinning en plezier, de Dag van de Aarde op en rond 22 april, met activiteiten in Nederland. Een periode van bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van wat de schoonheid en alles wat de Aarde voortbrengt. Het accent ligt daarbij op positivisme. In 2002 werd in de Industriële en Groote Club in Amsterdam de tentoonstelling 1001 Reasons to Love The Earth georganiseerd.

In 2006 kwam de Krant van de Aarde voor het eerst uit als festivalkrant voor de Dag van de Aarde in Nederland. De stichting wilde daarna met deze uitgave de schoonheid van de aarde ook de rest van het jaar aan het Nederlandse publiek tonen. In dat jaar kwam ook de voorzitter van Earth Day Association uit de VS over naar Nederland om in Rhenen het startschot te geven voor de Dag van de Aarde-activiteiten in Nederland.

The United Nations General Assembly verklaarde 2008 tot International Year of Planet Earth to increase awareness of the importance of Earth sciences for the advancement of sustainable development. UNESCO werd aangewezen als leidende agency. Activiteiten duurden van 2006 tot 2009. De stichting Dag van de Aarde reisde samen met de Universiteit van Utrecht af naar Parijs voor de opening van de festiviteiten.

2009 VN resolutie Moeder Aarde

In 2009 werd 22 april op initiatief van de Boliviaanse president Evo Morales door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van Moeder Aarde (Pacha Mama). De resolutie spreekt van ‘de Aarde en haar ecosystemen ons thuis’ en ‘harmonie met de natuur en de Aarde’ als opgave voor de mensheid.

De oorsprong van 51 jaar van de Dag van de Aarde laat zien dat er al decennialang een roep is naar een meer duurzame wereld en met oog voor bewustwording. Op 22 april zullen er wereldwijd tal van (online) events zijn. Kijk daarvoor op de website dagvandeaarde.nl

Bron: Dag van de Aarde