Stedendriehoek

Daan tennist en bokst vanuit zijn rolstoel

Er zijn 20.000 kinderen in Nederland met een zeldzame spierziekte. De Esther Vergeer Foundation wil kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking een kans geven om ‘gewoon’ te sporten, op een gewone vereniging.

Door wekelijks te sporten krijgen kinderen/jongeren de kans om vrienden te maken en de kracht van zelfvertrouwen te leren kennen. Daan Mus (11 jaar) uit Twello maakt gebruik van de Esther Vergeer Foundation. Moeder Bianca Mus: “Daan maakt gebruik van de regeling die zij bieden. Het stelt hem in staat om rolstoeltennis te doen in Apeldoorn. Op tennispark De Maten staat een speciale rolstoel voor hem klaar en een leraar. Ik betaal zelf alleen de tennislessen aan de trainer. Op dit moment zijn er nog drie anderen die rolstoeltennis spelen bij dezelfde club. Daan vindt het geweldig. Zijn handen staan niet helemaal goed, waardoor het moeilijk voor hem is om een racket te hanteren. Daar is een oplossing voor gevonden door met 3D een speciaal racket te maken. Deze wordt aan zijn pols/hand bevestigd en stelt hem in staat om te tennissen.”

Esther Vergeer Foundation
Esther Vergeer is een voormalig rolstoeltennisspeelster en rolstoelbasketbalspeelster uit Nederland. Vanaf april 1999 bezette zij onafgebroken de eerste plaats op de wereldranglijst in het rolstoeltennis tot januari 2013. Ze is bovendien ongeslagen in het enkelspel sinds januari 2003.
Esther Vergeer: “Na het behalen van mijn eerste, gouden, Paralympische Medaille werd ik regelmatig door ouders en gehandicapte kinderen benaderd of zij ook zouden kunnen sporten en zo ja, waar? Dat en het feit dat sport mij zoveel bracht waren voor mij aanleiding om in 2004 mijn foundation op te richten. Eerst met twee clinics tijdens een toernooi waar ik speelde en nu een volwaardige organisatie met projecten verdeeld over Nederland, waar wekelijks honderden kinderen met een lichamelijke beperking aan het sporten zijn!”
Volgens Vergeer is het ook nu nog zo dat bijna 70% van de kinderen met een beperking aangeeft eenzaam te zijn en dus is er nog veel te doen. “Sport zorgt ervoor dat je niet alleen fysiek en mentaal sterker wordt, maar het maakt je ook zelfstandiger en zelfredzamer. Onze ambitie is dat alle kinderen met een lichamelijke beperking de kans moeten krijgen om ‘gewoon’ te sporten: net als ieder ander kind.”

Boksen
Ondanks het feit dat Daan Mus in een rolstoel zit, laat hij zich niet ontmoedigen om ook te gaan boksen. Samen met buurman John Elskamp van Sportstudio Twello is hij de uitdaging aangegaan. “Officieel bestaat het nog niet maar de buurman wilde het graag met Daan proberen. Hij leert echte bokstechniek op de mat en in de rolstoel. Het sporten geeft hem energie.”