Stedendriehoek

Daan Mus haalt in racerunner meer dan 8000 euro binnen

TWELLO/APELDOORN – Twellonaar Daan Mus (11) zette een ongelooflijke prestatie neer toen hij vrijdag met behulp van zijn racerunner van Apeldoorn naar huis ‘scheurde’. Niet alleen het tempo zat er goed in, ook de inzameling voor Spieren voor Spieren was ongekend hoog voor een individuele actie, gaf een woordvoerder van deze stichting aan.

Vader Jacques is apetrots op de verrichtingen van zijn zoon, die lijdt aan de spierziekte HMSN. “Het begon eigenlijk als een geintje in september. Hij had het er gekscherend over om met de racerunner van school naar huis te lopen. We namen het verder niet zo serieus, totdat in januari uit een gesprek met zijn fysiotherapeut Ties Klok bleek dat Daan zwaar aan het trainen was geslagen. Toen zijn we gaan kijken naar de mogelijkheid om de tocht naar huis in de racerunner ook daadwerkelijk uit te voeren.”

Daan heeft door de spierziekte HMSN zwakke benen en handen. Daan: “Voor de benen heb ik elke dag mijn spalken om, zodat ik met de rest leuk mee kan doen. Is de afstand te groot, dan ga ik gezellig mee in mijn rolstoel. Voor mijn handen heb ik mijn eigen ‘trucjes’ om me daar zo goed mogelijk mee re redden. Ik krijg wel mijn eigen computer voor op school om daarmee mee te kunnen met de rest. Verder heb ik elke week zwemles en ga ik naar de scouting. Een grote droom van mij is nog zelfstandig te kunnen fietsen, waarbij ik zelf heel Twello door kan.”
Het begin is er voor Daan… met behulp van de racerunner liep hij vorige week acht kilometer. In de driewieler kan hij rechtop staan en zich snel voortbewegen. “Hij ging als een speer”, volgens vader Jacques. “Vrijdag vertrok hij onder luid applaus en onder het toeziend oog van fysiotherapeut Ties richting Twello. Hij werd vergezeld door zijn klasgenoten, ouders, zus en broer. Onder politie-escorte ging het gezelschap van Apeldoorn naar Twello. Het laatste stuk van ruim drie kilometer liep Daan zelfs binnen drie kwartier.”

Nieuwe wereld
Het geld voor de actie komt nog steeds binnen. “Het streven bij aanvang was 500 euro, aan 1000 euro durfden we niet eens te denken. Inmiddels is er meer dan 8500 euro binnen voor Spieren voor Spieren. De actie met de racerunner heeft een nieuwe wereld geopend voor Daan. Wat zou het gaaf zijn als Daan zelf ook een racerunner zou hebben. Zo kan hij de spieren die hij heeft nog een beetje behouden. Hij is de afgelopen jaren achteruitgegaan, over het verdere verloop van de ziekte kan niets gezegd worden. De racerunner biedt hem in ieder geval plezier, ondersteuning en een stukje zelfstandigheid.”