Stedendriehoek

D66-wethouder dient ontslag in; partij gaat verder onder naam ‘Nieuwe Democraten Apeldoorn’

De crisis bij D66 Apeldoorn is compleet. Nadat de partij de afgelopen weken drie van de vier zetels verloor en de Apeldoornse coalitie per direct brak met D66, heeft nu ook D66-wethouder Maarten van Vierssen zijn ontslag ingediend.

Van Vierssen was sinds eind 2019 wethouder. Op donderdag 24 juni neemt hij afscheid tijdens de Raadsvergadering.

Burgemeester Ton Heerts laat mede namens de wethouders Jeroen Joon, Wim Willems, Nathan Stukker en Detlev Cziesso weten het vertrek van Van Vierssen te betreuren: “Gezien de politieke omstandigheden hebben we alle begrip voor zijn beslissing. Tegelijkertijd vinden we dit echt jammer, want we gaan Maarten missen. In het anderhalve jaar van zijn wethouderschap heeft hij zich als een collegiaal bestuurder en met veel enthousiasme, kennis en kunde ingezet voor Apeldoorn.”

Het college is niet van plan om een nieuwe vijfde wethouder te benoemen. Tot aan de verkiezingen van maart volgend jaar willen de overige vier wethouders verder gaan in de huidige samenstelling. De taken van Van Viersen worden onderling verdeeld.

Nieuwe democraten in Apeldoorn

Donderdagavond is de gemeenteraad ermee akkoord gegaan dat de recent opgestapte D66-leden Robert van Vliet, Gavin Treep en Jeroen Slikker verder gaan onder de naam Nieuwe Democraten Apeldoorn.

Met de start van deze nieuwe politieke beweging hopen de raadsleden voorgoed een punt te hebben gezet achter hun verleden met de bestuurlijke problemen bij D66 Apeldoorn. “We willen ons werk als volksvertegenwoordiger integer en betrouwbaar kunnen voortzetten. Voor onze mooie stad Apeldoorn die zo’n fantastische ontwikkeling doormaakt”, laten Jeroen Slikker, Robert van Vliet en Gavin Treep als nieuwe politieke groepering weten. Daarnaast zijn er volgens hen grote uitdagingen in onze stad. “De gevolgen van de coronacrisis voelen nog veel bedrijven, cultuurondernemers leven in onzekerheid, maar ook betaalbare woningen en schone natuur zijn een hoge prioriteit. Daar willen we ons als volksvertegenwoordigers mee bezig houden.”

De komende tijd gaan de Nieuwe Democraten hun infrastructuur en partijorganisatie verder opbouwen en inhoud geven. Het is nog niet duidelijk of ze volgend jaar meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2022.