Stedendriehoek

D66 Apeldoorn gaat kraken

Zaterdag 13 juni gaat D66 Apeldoorn de stad in om een groot aantal leegstaande panden (digitaal) te kraken aan de rand van de binnenstad. Doel is om eigenaren en VVE’s te stimuleren om hun leegstaande pand om te zetten naar woningen.

In Apeldoorn is sprake van woningnood. Onze kinderen en ouders moeten jaren wachten voordat er een geschikte woning beschikbaar komt. Er worden wel veel nieuwbouwplannen gemaakt, maar het gaat minimaal vijf jaar duren voordat we daar profijt van hebben. Daarnaast is er grote behoefte aan originele woonvormen.

Daarom vindt D66 Apeldoorn dat we optimaal gebruik moeten maken van bestaande panden. Gebouwen die langer dan een jaar leegstaan zijn wat ons betreft een optie om te gebruiken als woning. De gemeente probeert daarvoor zoveel mogelijk de (regel)beperkingen weg te halen en eigenaren te faciliteren.
Het wordt tijd dat ook de eigenaren nu in beweging komen. Met name aan de randen van de binnenstad staan tientallen panden leeg, veelal niet courante winkels of kantoorpanden. Door internetkopen was er al kaalslag in de binnenstad, corona maakt het er niet beter op. Wonen in en boven winkels realiseren kan volgens D66 Apeldoorn zo’n 250 woningen opleveren. Natuurlijk moet er verbouwd worden, maar er ontstaan zo wel unieke woningen. Hiermee brengen we weer een deel van de woningvraag in beweging.

D66 Apeldoorn roept eigenaren en Verenigingen van Eigenaren deze ontwikkelingen niet te blokkeren, maar juist te helpen bij deze transformatie. Leegstand zorgt immers ook voor verloedering. Daarom starten we zaterdag 13 juni met een campagne waarbij we foto’s maken van leegstaande panden die geschikt te maken zijn voor woningen. We schieten een selfie voor het pand, samen met de poster en verklaren het pand digitaal gekraakt. Wil je mee helpen kraken, stuur ons dan een mailtje, of ga zelf op pad met de poster. De poster is hier te downloaden via d66apeldoorn.nl