Coronanieuws

Zorghotel Juliana daadwerkelijk in gebruik

APELDOORN – In de regio Apeldoorn werken Zorggroep Apeldoorn, Atlant, KleinGeluk, het Gelre Ziekenhuis, Vérian, HOOG en de veiligheidsregio nauw samen. Zij hebben met elkaar cohortlocaties gecreëerd. Dit zijn locaties waar mensen die positief zijn getest op het coronavirus kunnen worden verzorgd en verpleegd.

Afgelopen vrijdag zijn cliënten van de VVT-instelling KleinGeluk tijdelijk verhuisd naar het zorghotel, tevens cohortlocatie, Juliana. Daarmee is het zorghotel nu daadwerkelijk in gebruik genomen.

KleinGeluk heeft het pand van Juliana beschikbaar gesteld. Het zorghotel is in opdracht van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) gerealiseerd onder (medische en bestuurlijke) verantwoordelijkheid van Atlant, in samenwerking met KleinGeluk. Deze locatie biedt in totaal plaats aan 76 mensen. Deze plaatsen zijn bestemd voor mensen die het coronavirus hebben naast een psychogeriatrische achtergrond, zoals dementie, zorg nodig hebben voor lichte somatische klachten en voor patiënten die huisartsenzorg ontvangen. Er is hiermee een plek gerealiseerd waar gericht op covid-19 kan worden verzorgd en verpleegd. Het personeel dat wordt ingezet, is afkomstig van Atlant en KleinGeluk en er worden ook medewerkers beschikbaar gesteld vanuit de Veiligheidsregio. Het zorghotel zal gefaseerd in gebruik worden genomen, waarbij de eerste vijf cliënten dus vrijdag hun intrek hebben genomen.

Zodra Juliana niet meer als zorghotel in gebruik zal zijn, afhankelijk van het verloop van de coronacrisis, zal het gebouw worden ingezet waar dit oorspronkelijk door KleinGeluk voor is gebouwd: voor haar cliënten met dementie. “Natuurlijk zouden we het pand graag willen inzetten waar het voor is bedoeld. De ingebruikname hiervan is tijdelijk uitgesteld door de coronacrisis en we moeten nog even geduld hebben. Het is toch fijn dat we nu in goede samenwerking zo kunnen blijven bijdragen aan de acute coronazorg voor mensen in Apeldoorn”, aldus Bert Blaauw, bestuurder van KleinGeluk.

“Het is erg waardevol dat wij als zorgorganisatie zo samenwerken. In deze ingewikkelde tijd is het extra belangrijk dat wij de handen ineen slaan. Dat doen we ook voor de inzet van medewerkers op deze locatie. We hebben allemaal in onze eigen organisatie te maken met ziekteverzuim, maar we komen een heel eind door samen te werken met andere zorgorganisaties’’, aldus Thijs Houtappels, bestuurder van Atlant.