Coronanieuws

‘We merken dat het aantal hulpvragen per dag stijgt’

APELDOORN – Apeldoorn Pakt Aan is dé plek voor vrijwilligerswerk in Apeldoorn. Zij matcht on- en offline organisaties en vrijwilligers. “Voor de coronacrisis wilden we al iets doen met individuele hulpvragen”, vertelt Tjeerd Lemstra. “We merkten dat er geen platform was voor mensen die bijvoorbeeld tijdelijk hulp nodig hadden met het uitlaten van de hond of boodschappen doen. Doordat nu veel mensen thuiszitten werd het idee voor ‘Kleine klus, groot gebaar’ naar voren geschoven.”

Vanuit Stimenz is dit initiatief geschakeld met de gemeente Apeldoorn. “Dat is een mooie koppeling, want de gemeente krijgt op haar beurt ook weer individuele hulpvragen. Nu kan zij doorverwijzen naar Apeldoorn Pakt Aan.” Sinds de start zijn er nu al bijna 30 succesvol bemiddelde matches. “In twee weken tijd is dat niet heel veel. Dat ligt niet aan de vrijwilligers, we hebben er ruim 150. De hulpvragen zijn vooral veel minder, maar we merken dat het aantal per dag stijgt, zeker nu de maatregelen zijn verlengd. Ook heeft dit er mee te maken dat veel mensen – gelukkig – in hun eigen netwerk geholpen worden. Deze functionaliteit is er voor wie dit niet heeft.”

Bij een kleine klus kun je denken aan boodschappen voor iemand doen, de hond uitlaten, een luisterend oor bieden, eten voor iemand verzorgen of een beweegmaatje op afstand. “De klussen zijn heel divers. We kregen bijvoorbeeld een hulpvraag waarbij een ouder iemand met beeld wilde bellen via de computer, maar niet wist hoe. We hebben iemand gevonden die dit online geïnstalleerd heeft; de vrijwilliger hoefde dus niet langs te komen. Nu kan mevrouw haar familie toch op veilige afstand zien en spreken. Dit is een voorbeeld van een mooie match, die we in het begin niet verwacht hadden.”

Het feit dat er een platform tussen zit, geeft ook een stuk vertrouwen. “In de wijken wordt geflyerd door collega’s en vrijwilligers van Stimenz. De bewoners kennen ons. Daarnaast geven wij de vrijwilligers nooit de contactgegevens van de hulpvrager, maar andersom. Daarna regelt de hulpvrager het zelf.”

Omkijken naar medemens
Naar elkaar omkijken is altijd al belangrijk, maar zeker nu, meent Tjeerd. “Mensen zijn voorzichtiger geworden om naar buiten te gaan of mogen simpelweg van hun zoon of dochter niet en zitten daarom aan huis gebonden. Het is dan fijn als je ondersteuning kunt krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een luisterend oor. Daarnaast merken we dat de vrijwilligers ook heel blij zijn dat ze iets voor een ander kunnen doen.”

Apeldoorn Pakt Aan is ook zeker van plan om het initiatief door te zetten. “Het zou zonde zijn als we het niet doen. Ik las vandaag een quote: het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Zonder onrecht te doen aan het verschrikkelijke leed van het coronavirus, biedt deze situatie ook kansen. Het lijkt alsof we meer naar elkaar omkijken. Ik hoop dat we dit kunnen doorzetten.”

Heb jij een hulpvraag of wil je als vrijwilliger je aanmelden? Dat kan via www.apeldoornpaktaan.nl/coronahulp. Wie er niet uitkomt of vragen heeft kan bellen. Een team van medewerkers is telefonisch en per e-mail bereikbaar om vraag en aanbod zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen. Apeldoorn Pakt Aan is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 16.00 uur via 088-7846465 of info@apeldoornpaktaan.nl.

 

[banner title=”Coronagroep” caption_position=”bottom” theme=”default_style” banner_height=”specify” height=”100″ banner_width=”specify” width=”468″ group=”coronagroep” count=”-1″ show_caption=”1″ show_cta_button=”1″ open_link_in_new_window=”1″ use_image_tag=”1″]